Η Τουρκία ξαναβάζει το Κουρδικό στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της

Η Τουρκία ξαναβάζει το Κουρδικό στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της

Η αναμενόμενη κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ στη Σύρια υποχρεώνει, κατ’ ανάγκην, την Τουρκία να αναπροσαρμόσει ολοκληρωτικά την εξωτερική πολιτική της στην ευρύτερη περιοχή της, δίνοντας προτεραιότητα στο λεγόμενο Κουρδικό ζήτημα, γράφει ο Σουάτ Κιμικλίογλου, μέλος της κεντρικής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος και της επιτροπής Εξωτερικών της τούρκικης βουλής.

«Το κουρδικό πρόβλημα απαιτεί νέα τούρκικη αντίληψη η οποία θα αναγνωρίζει το αναπόφευκτο της εμφάνισης μιας κουρδικά πολιτικής παρουσίας στην περιοχή», γράφει ο κ. Κιμικλίογλου σήμερα στην εφημερίδα «Ζαμάν». Και συνεχίζει. «Η Τουρκία δεν μπορεί στο εξής να αντιμετωπίζει το Κουρδικό με τις παλιές στρατηγικές».

«Η Τουρκία οφείλει να επανεκτιμήσει τη στάση της έναντι του κουρδικού στοιχείου της περιοχής. Αυτό απαιτεί μια νέα αντίληψη για την περιοχή και μια νέα πολιτική ανάγνωση της κουρδικής ιστορίας». Και ο τούρκος πολιτικός καταλήγει. «Έχοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις που θα έχει στην Τουρκία, το Κουρδικό ζήτημα είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην ατζέντα της τούρκικης εξωτερικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή:tovima.gr

Posted in Διεθνή and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *