Η Τουρκία παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και στο Ιnternet

Η Τουρκία παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και στο Ιnternet

Ο αυθαίρετος περιορισμός πρόσβασης των χρηστών στο Διαδίκτυο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του Ακαδημαϊκού Αχμέτ Γιλντιρίμ κατά της Τουρκίας.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του ακαδημαϊκού Αχμέτ Γιλιντρίμ κατά της Τουρκίας, αποφάσισε ότι η ενέργεια των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν την πρόσβαση του στο Διαδίκτυο αυθαίρετα και χωρίς να υπάρχει προαπαιτούμενο νομικό πλαίσιο συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Καταδικάζοντας την Τουρκία για την εν λόγω παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλλει στον Γιλιντρίμ 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση αφορούσε την απόφαση των τουρκικών αρχών, να εμποδίσουν αυθαίρετα την πρόσβαση του Αχμέτ Γιλιντρίμ σ’ όλες τις υπηρεσίες και τα δίκτυα της εταιρείας Google επειδή, σε προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο Google Sites, είχε αναρτήσει δημοσιεύματα τα οποία κατά την άποψη των τουρκικών αρχών προσέβαλλαν την μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης ισχύει για όλους ανεξαρτήτως συνόρων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η απαγόρευση πρόσβασης του Γιλιντρίμ στο Ίντερνετ έγινε, για να μην γίνονται δημόσια γνωστές οι απόψεις του και όχι διότι υπήρχαν στοιχεία για τέλεση αξιόποινων πράξεων μέσω της ιστοσελίδας του.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Διεθνή, Τεχνολογία and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *