Ισπανία: Πλατεία Τζο Στράμερ θα αποκτήσει η Γρανάδα

Ισπανία: Πλατεία Τζο Στράμερ θα αποκτήσει η Γρανάδα

Γιός Βρετανού διπλωμάτη, πολιτικοποιημένος, εκρηκτικός στη σκηνή και ηγέτης του κλασικού πανκ ροκ συγκροτήματος The Clash, ο πρόωρα χαμένος (το 2002, σε ηλικία 50 ετών) Τζο Στράμερ θα δώσει το όνομά του σε μία πλατεία στη Γρανάδα, την ισπανική πόλη που αγαπούσε και επισκεπτόταν συχνά.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Ανδαλουσίας δέχτηκε σχετική πρόταση την οποία υπέβαλαν κάτοικοι αφού συγκέντρωσαν περισσότερες από 2.000 υπογραφές στο πλαίσιο διαδικτυακής καμπάνιας. «Η πρόταση προήλθε από τη βάση και είχε την στήριξη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, ιδίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η σχέση του Τζο και της πόλης είναι πολύ γνωστή, ο κόσμος εδώ πάντα τον θυμάται. Βρετανοί φίλοι του που ήρθαν εδώ εξαιτίας του, σήμερα διαμένουν μόνιμα στη Γρανάδα» δήλωσε στο BBC ο Ντανιέλ Γκαλάν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Στράμερ ήρθε για πρώτη φορά στη Γρανάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ακολουθώντας την Ισπανίδα φιλενάδα του Παλόμα Ρομέρο, η οποία έπαιζε ντραμς στο γυναικείο πανκ συγκρότημα The Slits. Αργότερα ο Στράμερ συνδέθηκε φιλικά με τα μέλη του τοπικού συγκρότηματος 091, τραγούδια των οποίων πρωτάκουσε τυχαία από ένα τζουκ μποξ, και μάλιστα έκανε την παραγωγή ενός άλμπουμ τους που ηχογραφήθηκε στη Μαδρίτη.

«Ο Στράμερ συμβολίζει για μας την ατμόσφαιρα της εποχής της νεότητας, της εξέγερσης, της νύχτας και του ροκ. Εκανε γνωστή τη Γρανάδα σε όλο τον κόσμο» τόνισε εκπρόσωπος του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Γρανάδα αναφέρεται ρητά στους στίχους του γνωστού τραγουδιού των Clash «Spanish Bombs» που περιλαμβάνεται στο εμβληματικό διπλό άλμπουμ «London Calling» (1979), μαζί με άλλες ισπανικές πόλεις στις οποίες διεξήχθησαν μάχες του ισπανικού εμφυλίου (1936 – 1939).

Πηγή:tovima.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *