Τέλος για τον «Κόσμο»

Τέλος για τον «Κόσμο»

Ηταν ένα ακόμη φιλόδοξο κατασκευαστικό σχέδιο επικών διαστάσεων, μια ακόμη πρόκληση για τους μηχανικούς και επίδειξη δύναμης για το Ντουμπάι.
Μετά όμως την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κατάρρευση της κτηματαγοράς στο αραβικό εμιράτο, ίσως να βρίσκεται στο τέλος του. Ο λόγος για τον «Κόσμο», ένα σύμπλεγμα 300 τεχνητών νησιών σχεδιασμένο να προσομοιάζει στο χάρτη της Γης, δημιουργημένο σε απόσταση ενάμισι μιλίου από την ακτή και προσβάσιμο μόνο με πλοίο ή ελικόπτερο.

Αφορμή για τη διαπίστωση της κακής του κατάστασης ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη της εταιρείας που είχε αναλάβει την πορθμειακή σύνδεση με τη στεριά και ζητούσε τη λύση του συμβολαίου με την κατασκευαστική Νακχίλ (υπεύθυνη για τα εμβληματικά τεχνητά νησιά του Ντουμπάι σε σχήμα φοίνικα) λόγω της έλλειψης εργασιών και της καταβύθισης των νησιών. Παρ’ όλο που το δικαστήριο δεν τη δικαίωσε, η προσφυγή της έφερε στο φως την κατάσταση του «Κόσμου»: μόνο ένα «έθνος» κατοικείται, η Γροιλανδία, κι αυτή επειδή ο εμίρης του Ντουμπάι έχτισε εκεί ένα σπίτι για την ανάδειξη του εγχειρήματος, ενώ η άμμος που αποσπάται από τα νησιά δυσκολεύει τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο επιχειρηματίας που είχε αγοράσει την έπαυλη της «Ιρλανδίας» αυτοκτόνησε λόγω χρεών και ο λονδρέζος επιχειρηματίας που είχε αγοράσει έναντι 43 εκατ. λιρών το νησί της «Βρετανίας» εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών για ακάλυπτες επιταγές.


Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *