Σύνταξη στα 67 για όλους

Σύνταξη στα 67 για όλους

Σύνταξη στα 67 για όλους τους Ευρωπαίους προτείνει η «Πράσινη Βίβλος» που υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο γύρο «μεταρρυθμίσεων» στα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικός πυλώνας των αλλαγών που προτείνει με την «Πράσινη Βίβλο» της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο είναι η καθιέρωση ενός αυτοματικοποιημένου συστήματος, μέσω του οποίου θα συνδέεται το προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης.

Η «Πράσινη Βίβλος» κρίνει αναγκαία την μελλοντική αύξηση γενικού του ορίου συνταξαξιοδότησης πάνω από το 65 έτος της ηλικίας. Στα σενάρια μέτρων που εξετάζει αναφέρει χαρακτηριστικά πως για να διατηρηθεί η σημερινή σχέση – αναλογία – ενεργών εργαζόμενων προς συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο να φθάσει το 67ο έτος της ηλικίας και έως το 2060 το 70ο έτος.

Προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του 67ου ως έτους συνταξιοδότησης κινούνται οι αλλαγές που προτείνουν ήδη χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Αντιστοίχως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Σαρκοζί (Γαλλία) προβλέπει την αύξηση από το 60ο στο 62ο έτος της ηκίας για συνταξιοδότηση με 40,5 έτη ασφάλισης και την αύξηση του γενικού όρίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος.


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *