Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα

Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα

«Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα, το ίδιο ισχύει και στα σύνορα των μεσογειακών κρατών» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση και σημειώνει ότι οι περιπολίες σκαφών της Frontex «δεν βοηθούν και πολύ». Απορρίπτει ωστόσο τις εισηγήσεις περί επαναφοράς των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην Ζώνη Σένγκεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse», ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι «ούτε η γερμανική ούτε η γαλλική πλευρά έχουν καταθέσει προτάσεις σχετικώς με συνοριακούς ελέγχους». Θεωρεί δε προεκλογική μανούβρα του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί την κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία προτείνεται η δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων για διάστημα 30 ημερών και μόνο με την απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης εμφανίζεται, επιπλέον, πεπεισμένος ότι «για τις περίεργες απόψεις περί ελέγχων στα εθνικά σύνορα δεν θα υπάρξει πλειοψηφία ούτε στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών, ούτε στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου» και διευκρινίζει ότι «για να κλείσουν τα σύνορα χρειάζεται ομοφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών». Ο Μάρτιν Σουλτς αναγνωρίζει πάντως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί πριν φθάσει στην Ευρώπη και προτείνει να δοθεί βοήθεια στα ενδιάμεσα κράτη, κυρίως σε αυτά της Βόρειας Αφρικής.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *