Σχέδιο για να μην πτωχεύσει καμία χώρα

Σχέδιο για να μην πτωχεύσει καμία χώρα

Με μια πρόταση – έκπληξη για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και παράλληλα θα ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στους προϋπολογισμούς, προσήλθε χθες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στόχος του κ. Τρισέ, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, είναι να «φρενάρει» την επιδίωξη του Βερολίνου να συμπεριλάβει στη λύση-πακέτο την επιλογή της ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες με χρόνια προβλήματα χρέους που θα αδυνατούν να δανείζονται από τις αγορές, παρά τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση.

Η ΕΚΤ επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει μια «μέση πρόταση» που θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από τη Γερμανία, όμως αποτελεί κι ένα πρώτο βήμα προς το περιβόητο ευρωομόλογο.

Ο οργανισμός αυτός, εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων που θα διασφαλίζουν ότι «καμία χώρα δεν θα πτωχεύσει», θα μπορεί να ασκεί και αυστηρούς ελέγχους στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, μαζί με την Κομισιόν.

Η διαρροή για τις προθέσεις της ΕΚΤ ξεκίνησαν από την Ιταλία όταν ο αξιωματούχος της Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, σε συνεννόηση με τον κ. Τρισέ, ανακοίνωσε ουσιαστικά την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «πρωτοποριακή» και ως ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση του ευρωομολόγου.

«Η ιδέα μπορεί να φαίνεται «πρόκληση» και θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς το ευρωπαϊκό ομόλογο, ωστόσο δεν θα σηματοδοτούσε αμέσως την εφαρμογή μιας ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Σμάγκι.

Μια κοινή διαχείριση χρέους θα ελέγχει την «κάνουλα» της έκδοσης χρέους, μέθοδος που θα είναι πιο δεσμευτική ως προς τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της δημοσιονομικής πολιτικής σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες, συμπλήρωσε.

Πηγή:imerisia.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *