Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Χαλέπι

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Χαλέπι

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώνονται σήμερα στο Χαλέπι, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών που έχουν καταλάβει οι αντάρτες

Τις πρώτες πρωινές ώρες καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τις συνοικίες Χανάνο, Αλ Σαχούρ, Αλ-Τσάαρ στα ανατολικά και Σέιφ Ντάουλα νοτιοδυτικά, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πυρά ακούγονταν σε αρκετές συνοικίες. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης επί του πεδίου, επιβεβαίωσαν το βομβαρδισμό της συνοικίας Αλ-Σαχούρ.

Την Τετάρτη στα βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους 167 άνθρωποι, μεταξύ τους 95 άμαχοι, 54 στρατιώτες και 18 αντάρτες, σύμφωνα πάντα με την αντιπολίτευση. Μόνο στο Χαλέπι, 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκ των οποίων 24 άμαχοι και 9 αντάρτες.

Οι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ δυνάμεις, με την υποστήριξη αρμάτων και θωρακισμένων οχημάτων, άρχισαν χθες χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας και εισήλθαν στη συνοικία Σαλαχεντίν. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης η σημαντική αυτή περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνηση, ωστόσο οι αντάρτες επισημαίνουν ότι ανέκτησαν μέρος του εδάφους που είχαν χάσει μερικές ώρες νωρίτερα μετά την ενίσχυση των δυνάμεων τους.

Διάσκεψη στην Τεχεράνη
Σήμερα εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη φιλοξενεί διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών για τη Συρία, με την ιρανική διπλωματική πρωτοβουλία να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις δυτικές χώρες.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θεωρεί τη διάσκεψη των δώδεκα χωρών ως μια ευκαιρία «για να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις με πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στην επίλυση των διαφορών», αλλά υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων στην κρίση. Όσοι συμμετέχουν είναι χώρες με «μια σωστή και ρεαλιστική θέση» σχετικά με τη σύγκρουση της Συρίας, δήλωσε ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Τεχεράνη και ότι θα επαναλάβει τις εκκλήσεις της για τερματισμό της βίας και για την έναρξη πολιτικού διαλόγου, αλλά επεσήμανε ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση έγιναν βιαστικά.

Κατά τη Δύση η διάσκεψη αποτελεί προσπάθεια της Τεχεράνης να εκτρέψει την προσοχή μακριά από τα αιματηρά γεγονότα στο συριακό έδαφος και να διατηρήσει την ισχύ του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Η υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας για το καθεστώς του Ασαντ είναι δύσκολα συμβατή με μια πραγματική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων», σχολίασε δυτικός διπλωμάτης, ενώ ένας άλλος εκτίμησε ότι απλώς η Τεχεράνη προσπαθεί να διευρύνει την υποστήριξη προς τον ηγέτη της Συρίας.

«Το Ιράν προσπαθεί να δείξει την ισχύ του ως περιφερειακή δύναμη, αλλά αν επρόκειτο να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι γιατί να μην το κάνει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη στα τέλη του Αυγούστου)», ανέφερε δυτικός αναλυτής που ειδικεύεται στα ζητήματα που αφορούν το Ιράν.

Διαψεύδει το Ιράν ότι υπάρχουν νεκροί όμηροι
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όλοι οι Ιρανοί που απήχθησαν από τους Σύρους αντάρτες την περασμένη εβδομάδα είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους, διαψεύδοντας δήλωση των Σύρων ανταρτών ότι τρεις όμηροι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς.

Σύροι αντάρτες ακινητοποίησαν λεωφορείο που μετέφερε τους 48 Ιρανούς στη Δαμασκό στις 4 Αυγούστου, τους οποίους και απήγαγαν.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι είναι προσκυνητές που μετέβαιναν σε σιιτικούς ιερούς τόπους στη Δαμασκό.

«Οι επαφές που είχαμε για να πληροφορηθούμε για την τύχη των απαχθέντων προσκυνητών δείχνουν ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι έγιναν μάρτυρες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alamο ο Μοζτάμπα Φερντοσιπούρ, επικεφαλής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών .

«Τα δημοσιεύματα για το θέμα αυτό είναι ψευδή», είπε χωρίς να διευκρινίσει την πηγή της πληροφόρησής του.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είπε χθες ότι μεταξύ των ομήρων υπάρχουν και απόστρατοι των Φρουρών της Επανάστασης, της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του ισλαμικού καθεστώτος.

Οι Σύροι αντάρτες πιστεύουν ότι οι Ιρανοί εστάλησαν από την Τεχεράνη για να βοηθήσουν τις συριακές δυνάμεις στην καταστολή της εξέγερσης.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *