Συνταγματική η απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία

Συνταγματική η απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία

Συνταγματική η απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία

Η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο, αναθέτοντας στους πολιτικούς την ευθύνη της απόφασης για ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ένα ζευγάρι γυναικών που ενώθηκαν με ένα PACS (πολιτικό σύμφωνο αλληλεγγύης, πολιτική ένωση ανοιχτή στους ομοφυλόφιλους) και οι οποίες αναζήτησαν μια μεγαλύτερη νομική κάλυψη για τα τέσσερα παιδιά τους.

Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και σε ορισμένα κράτη της Αμερικής. Στην απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του, το Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει ότι τα αμφισβητούμενα άρθρα του αστικού κώδικα-75 και 144- είναι “σύμφωνα με το Σύνταγμα”.

Στην απόφαση τονίζεται ότι, από τα άρθρα αυτά προκύπτει, όπως υπενθύμισε το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γαλλίας, στις 13 Μαρτίου του 2007, ακυρώνοντας γάμο ομοφυλοφίλων που είχε τελεστεί το 2004, ότι “σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας”. Οσον αφορά την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, το Συμβούλιο “έρριξε το μπαλάκι” στους πολιτικούς, όπως συνέβη τον Οκτώβριο με την ομογονεϊκότητα.

“Με βάση την αρχή ότι ένας γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο νομοθέτης, έκρινε, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του, ότι η διαφορετικότητα της κατάστασης ανάμεσα στα ζευγάρια ιδίου φύλου και στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου μπορεί να δικαιολογήσει μια διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους κανόνες οικογενειακού δικαίου”, υπογραμμίζεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *