Συμφωνία για την απελευθέρωσή Αννα Χαζαρέ

Συμφωνία για την απελευθέρωσή Αννα Χαζαρέ

Σε συμφωνία με την αστυνομία για την απελευθέρωσή του ήλθε ο φυλακισμένος Ινδός ακτιβιστής Αννα Χαζαρέ. Βάσει της συμφωνίας η αστυνομία τού επιτρέπει να συνεχίσει την απεργία πείνας σε δημόσιο πάρκο για 15 ημέρες.

Η σύλληψή του προκάλεσε σφοδρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδία και κύμα επικρίσεων κατά της κυβέρνησης. Η είδηση της συμφωνίας προκάλεσε ευφορία στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή του Νέου Δελχί, όπου κρατείται.

Σύμφωνα με το BBC, o Χαζαρέ θα απελευθερωθεί την Παρασκευή και όχι σήμερα, Πέμπτη. Τη συμφωνία με την αστυνομία την ανακοίνωσε μέσω Twitter η βοηθός του Ινδού ακτιβιστή, Κιράν Μπεντί.

Ο Χαζαρέ, που μάχεται κατά της διαφθοράς στη χώρα του, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσει απεργία πείνας με βασικό αίτημα την θέσπιση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου που να αίρει την κάλυψη ακόμη και του πρωθυπουργού και των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

Μαζί με τον 74χρονο ακτιβιστή, που ακολουθεί συνειδητά το «στυλ» διαμαρτυρίας του Γκάντι, τέθηκαν υπό κράτηση και τουλάχιστον 1.200 υποστηρικτές του. H εκστρατεία του Χαζαρέ έχει απήχηση σε μεγάλο μέρος του ινδικού πληθυσμού, που εμφανίζεται οργισμένο από τα φαινόμενα διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του ινδικού κράτους.

Τον Απρίλιο, ο Χαζαρέ είχε προχωρήσει σε τετραήμερη απεργία πείνας, μετά την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε την σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων. Στην επιτροπή θα συμμετείχε και ο Χαζαρέ, μαζί με άλλους (μη εκλεγμένους) ακτιβιστές.

Ο ίδιος όμως υποστήριζε πως η σχετική νομοθεσία που εισήχθη στο Κοινοβούλιο δεν είναι ικανοποιητική, καθώς δεν καλύπτει ανώτατα κλιμάκια της κρατικής εξουσίας.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *