Μεγάλο συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων

Μεγάλο συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων

Με μεγάλο συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία κορυφώνονται την Τετάρτη οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων κατά των οικονομικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η «αστυνομία», η οποία έθεσε υπό παρακολούθηση τις εταιρείες που κατασκευάζουν πανό.

Οι Τουρκοκύπριοι συγκεντρώνονται το μεσημέρι στην πλατεία Ινονού, μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στο τέλος Ιανουαρίου -που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας-, αλλά και από τον σάλο που προκάλεσε η επίθεση την περασμένη Παρασκευή κατά της εφημερίδας Africa και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατάγγειλε ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Στο συλλαλητήριο αναμένεται ότι εκτός των Τουρκοκυπρίων θα πάρουν μέρος και παιδιά εποίκων που γεννήθηκαν στην Κύπρο, ενώ εκδηλώσεις συμπαράστασης στις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων προγραμματίζονται και στην Κωνστντινούπολη.

Το συλλαλητήριο αναμένεται να είναι ογκώδες. Στόχος είναι να στείλει μηνύματα τόσο προς το κατοχικό καθεστώς όσο και προς την τουρκική κυβέρνηση για τον αυξημένο αριθμό εποίκων που εισρέουν στην Κύπρο αλλά και για τα οικονομικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί.

Αν και η κατάσταση το βράδυ της Τρίτης ήταν ήρεμη στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, υπάρχουν φήμες για προβοκάτσια από ακραία εθνικιστικά στοιχεία.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί κάτω δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, που θα λάβει το κατοχικό καθεστώς σε συνεργασία με την Άγκυρα. Για τον σκοπό αυτό έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των μελών της λεγόμενης αστυνομίας για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Αρχές του καθεστώτος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και της «κυβέρνησης» Ιρσέν Κιουτσούκ , μετά τις έντονες συστάσεις της Άγκυρας, δεν θα επιτρέψουν προβοκατόρικες, όπως υποστηρίζουν, ενέργειες, διαμηνύοντας ότι όσοι τις επιχειρήσουν θα συλληφθούν.

Την προηγούμενη φορά ως τέτοιες ενέργειες χαρακτηρίστηκαν από την Άγκυρα ορισμένα συνθήματα και το γεγονός ότι ήταν έντονη η παρουσία σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι «θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση πως η εκδήλωση στρέφεται εναντίον της Τουρκίας». Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες ή και να εκφωνηθούν συνθήματα κατά της Τουρκίας.

Η Πλατφόρμα των τουρκοκυπριακών συντεχνιών κάλεσε όλους όσοι αντιτίθενται στο πακέτο οικονομικών μέτρων της Τουρκίας, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Εκπρόσωποι της Πλατφόρμας δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι προθέσεις τους είναι ξεκάθαρες και ότι «θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να διαχειρίζονται μόνοι τις τύχες τους, να διατηρήσουν την ταυτότητα τους».

Επίσης, αξίωσαν να αποσυρθούν τα οικονομικά μέτρα της Άγκυρας και ότι πρέπει πλέον οι σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων να είναι σχέσεις μεταξύ δύο «κρατών».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια από τις κυρίαρχες διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται, είναι η σύγκλιση απόψεων και τάσεων μεταξύ ψηφοφόρων που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κομματικές αφετηρίες, με τους υποστηρικτές του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να προβάλουν αιτήματα που χαίρουν στήριξης από μεγάλη μερίδα υποστηρικτών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καταδίκασε τη ρίψη πυροβολισμών και τις απειλές κατά της εφημερίδας Africa και ειδικά κατά του αρχισυντάκτη της Σενέρ Λεβέντ.

«Κάθε ενέργεια εναντίον δημοσιογράφων πλήττει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και αποκαλύπτει το πρόσωπο και τις τακτικές αυτών που δεν αντέχουν στην κριτική. Στην προκειμένη περίπτωση στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και φόβου ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου των εργαζομένων στα κατεχόμενα» τονίζει.

«Σ’ ένα ήδη τεταμένο κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στα κατεχόμενα από την αντίδραση της Τουρκίας στις μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, ο εθνικισμός που οπλίζει το χέρι των εγκληματιών, αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο» προσθέτει.

Για μεθοδεύσεις της Άγκυρας έκαναν λόγο και άλλα ελληνοκυπριακά κόμματα.

Εξάλλου, το Ελληνοκυπριακό Τμήμα της Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» κάλεσε στις 16:30 το απόγευμα της Τετάρτης τους Ελληνοκυπρίους σε εκδήλωση συμπαράστασης των Τουρκοκυπρίων κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι «ο συγχρονισμός των βημάτων για να πάψει το Κυπριακό να είναι φθηνό εμπόρευμα στο παζάρι των πολιτικάντηδων, για λύση τώρα, για να φύγουν οι στρατοί,να σβήσουμε το διχαστικό παρελθόν με κοινούς αγώνες για ένα κοινό μέλλον».

Μαζί μπορούμε να πούμε «όχι στη διχοτόμηση και να οικοδομήσουμε την ομοσπονδία της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού στην επανενωμένη Κύπρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *