Συγκρούσεις στο Ιράν

Συγκρούσεις στο Ιράν

Με ρίψη δακρυγόνων προσπάθησε η αστυνομία του Ιράν να διαλύσει τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, ενώ δεκάδες άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. «Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον Αχμαντινετζάντ. Συγκρούσεις και συλλήψεις και στην πόλη Ισφαχάν. Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Όπως αναφέρει πηγή του BBC που βρίσκεται στο Ιράν, η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα είναι «χαοτική». Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» -αναφερόμενοι στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πλατεία Ένγκχελαμπ, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Ισχυρές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.

«Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία […]. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν κοντά στην πλατεία Ιμάμ Χοσεΐν» είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτές σημειώθηκαν και στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης οργανώθηκαν μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία και παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι διαδηλωτές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

«Το Πράσινο Κύμα» το κίνημα κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, ζήτησε άδεια να διαδηλώσει σε ένδειξη υποστήριξης προς τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επωφελείται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, στην Τεχεράνη.

Σε κατ’οίκον περιορισμό ο Μουσαβί

Οι Αρχές στο Ιράν έθεσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε κατ’οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πολιτικού, η κίνηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 18 διαφωνούντες έχουν συλληφθεί.

Ο Καρουμπί δήλωσε ότι είναι υπό περιορισμό κατ΄οίκον από την Πέμπτη για να μη συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, ενώ για τον ίδιο λόγο, η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην κατοικία του Μουσαβί, κόβοντας μάλιστα από την Κυριακή όλες τις γραμμές των σταθερών και κινητών τηλεφώνων του ιδίου και της συζύγου του Ζαχρά Ραναβάρντ.

*Σε μία άλλη εξέλιξη, την υπηρεσία Twitter στα φαρσί ξεκίνησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους Ιρανούς χρήστες του Διαδικτύου να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *