Στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο

Στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο

Στο καλάθι των αχρήστων καταλήγουν κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής, την ώρα που 925 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν και ο υποσιτισμός αποτελεί την βασική αιτία θανάτου για τουλάχιστον 5,5 εκατ. παιδιά που πεθαίνουν ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση κάνει λόγο για σπατάλη και απώλεια τροφίμων, διαχωρίζοντας ωστόσο τις δύο έννοιες. Η απώλεια τροφίμων συναντάται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω ανεπαρκούς υποδομής, χαμηλών επιπέδων τεχνολογίας και χαμηλών επενδύσεων στα συστήματα παραγωγής τροφίμων ενώ η σπατάλη είναι σύνηθες φαινόμενο στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει στα συμπεράσματά της, η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ετησίως, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ανέρχεται σε 95 έως 115 κιλά ενώ οι καταναλωτές στην υποσαχάρια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία πετούν μόνον 6 έως 11 κιλά το χρόνο.

Η ανάγκη αφύπνισης του κοινού μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία αλλά και γενικότερα μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες που θα διδάξουν στους καταναλωτές ότι “είναι απαράδεκτο να πετάς τρόφιμα στα σκουπίδια, χωρίς λόγο” αναφέρεται ως αναγκαία λύση για την απάλειψη του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, στις αναπτυσσόμενες χώρες προτείνεται η ενίσχυση της αλυσίδας τροφοδοσίας τροφίμων με το να υποβοηθηθούν οι μικροί αγρότες για να συνδεθούν απευθείας με τους αγοραστές αλλά και μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές, τη μεταφορά την επεξεργασία και τη συσκευασία.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση ότι, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων, είναι πιο αποτελεσματικό να περιορίζεις την απώλεια από το να αυξάνεις την παραγωγή των τροφίμων για να θρέψεις έναν παγκόσμιο πληθυσμό που ολοένα αυξάνεται.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, την οποία παρήγγειλε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στο Σουηδικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, θα παρουσιαστούν στο διήμερο διεθνές συνέδριο «Εξοικονομείστε Τρόφιμα!», που ξεκινά τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης της διεθνούς βιομηχανίας συσκευασίας Interpack 2011.

Πηγή:enet.gr

Posted in Διεθνή and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *