Σε «εμπόλεμη» κατάσταση η Συρία

Σε «εμπόλεμη» κατάσταση η Συρία

Συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους λόφους που βρίσκονται γύρω από την Μπανιάς, προετοιμαζόμενες για μια πιθανή επίθεση, δήλωσε επικεφαλής των διαδηλωτών.

«Δυνάμεις με μαύρες στολές και οπλισμένες με ΑΚ-47 αναπτύχθηκαν σήμερα στους λόφους. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν από τη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στη Μπανιάς τη νύχτα», διευκρίνισε ο Άνας αλ Σάγρι σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters από τη Μπανιάς.

«Αναμένουμε επίθεση από στιγμή σε στιγμή. Θα τους υποδεχθούμε στις εισόδους (της πόλης) με γυμνά στήθη», προσέθεσε.

Παράλληλα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία, όπως και για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει επίσης «στοχευμένες κυρώσεις» σε απάντηση στη συχνή χρήση βίας από το συριακό καθεστώς κατά των διαδηλωτών.

Ο συριακός στρατός απέστειλε σήμερα ενισχύσεις στη Ντεράα, την πόλη που έχει αποτελέσει το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος στη νότια Συρία, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των κατοίκων και ενός τεμένους, σύμφωνα με υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες εισήλθαν στην πόλη αυτή ισχυρές δυνάμεις του στρατού για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης. Από τις χθεσινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ντεράα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ενώ από τις 15 Μαρτίου που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης έχουν σκοτωθεί περίπου 390 άνθρωποι στη χώρα.

Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Συρία, δήλωσε σύμβουλος του Ερντογάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα η Δανία και η Φινλανδία ενίσχυσαν σήμερα τις ταξιδιωτικές οδηγίες που είχαν εκδώσει προηγουμένως και κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στη χώρα.

Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν κι αυτές εκδώσει παρόμοιες οδηγίες τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής συστήσει στους πολίτες τους την αποφυγή οποιουδήποτε ταξιδιού στη Συρία.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *