Ρουμανία: Γίνονται οικονομικοί μετανάστες και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Ρουμανία: Γίνονται οικονομικοί μετανάστες και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Ρουμανία: Γίνονται οικονομικοί μετανάστες και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Ρουμανία: Γίνονται οικονομικοί μετανάστες και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Οικονομικοί μετανάστες έγιναν οι γονείς 80.000 παιδιών στη Ρουμανία, κυρίως από την εκδήλωση της κρίσης και έπειτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης προστασίας ανηλίκων του υπουργείου Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικής Προστασίας Έλενα Τούντορ στο πρακτορείο ειδήσεων “Agerpres”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο αριθμός των γονέων που εγκαταλείπουν τη Ρουμανία για να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς τους, μειώνεται σε σχέση με το 2011.

Η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση αποθάρρυνε ορισμένους γονείς να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, ενώ άλλους τους «παρότρυνε» να επιστρέψουν κοντά στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των οικογενειών με παιδιά που επηρεάστηκαν από τη μετανάστευση των γονέων για αναζήτηση εργασίας μειώθηκε από 60.468 το 2009 σε 59.724 το 2011. Απ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι 35.430 οικογένειες έχουν ένα γονέα στο εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν άλλες 7.744 περιπτώσεις όπου ο μοναδικός «προστάτης» της οικογένειας βρίσκεται στο εξωτερικό, αφήνοντας 10.264 ανηλίκους δίχως προστασία.

Το υπουργείο, είπε η κα Τούντορ, υλοποιεί πρόγραμμα φροντίδας των παιδιών που δεν έχουν κοντά τους γονείς τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο των δράσεων για την προστασία των ανηλίκων εντάσσεται και πρόγραμμα φροντίδας 200 ημερών, καθώς και στήριξης από παιδοψυχολόγους σε συμβουλευτικά κέντρα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από δάνειο που έλαβε το υπουργείο Εργασίας από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Το πρόγραμμα στοχεύει στον εντοπισμό των αναγκών των παιδιών και την εξεύρεση τρόπων, ικανών να τις εξυπηρετήσουν, σημείωσε η κα. Τούντορ και πρόσθεσε πως συνολικά 91 έργα για τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης.

Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία επιπλέον 200 κέντρων στήριξης παιδιών το επόμενο έτος.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *