Ο ρατσισµός φώλιασε στο σπίτι όπου γράφτηκε το «Imagine»

Ο ρατσισµός φώλιασε στο σπίτι όπου γράφτηκε το «Imagine»

Εκεί όπου ο Τζον Λένον ονειρεύτηκε έναν κόσµο αδελφοσύνης και δικαιοσύνης χωρίς την ανάγκη υλικών αγαθών, εκεί όπου δολοφονήθηκε, σήµερα οι άνθρωποι έχουν εµπλακεί σε έναν βρώµικο καβγά για τον πλούτο και τοχρώµα του καθενός. Η Ντακότα, το ιστορικής σηµασίας συγκρότηµα διαµερισµάτων στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο µιας διαµάχης που έχει αρχή αλλά, όπως φαίνεται, δύσκολα θα έχει τέλος.

Οι κατηγορίες περί ρατσισµού έγιναν αγωγή, µια αγωγή-φωτιά. Στα έγγραφα φωτογραφίζονται έξι µέλη του συµβουλίου που διοικεί το συγκρότηµα διαµερισµάτων Ντακότα για ρατσιστική συµπεριφορά και διάκριση εις βάρος του µαύρου Αλφόνς Φλέτσερ, ο οποίος επιχείρησε να αγοράσει και δεύτερο διαµέρισµα στο κτίριο. Μάλιστα ο Φλέτσερ αναγνωρίζει ότι υπάρχει «σχέδιο εχθρότητας κατά των µη λευκών ενοίκων». Επίσης υποστηρίζει ότι η µαύρη ένοικος Ροµπέρτα Φλακ που είναι παγκοσµίου φήµης τραγουδίστρια της τζαζ, υποβάλλεται σε παρόµοιες διακρίσεις εξαιτίας του χρώµατός της καθώς αναγκάζεται να χρησιµοποιεί το βοηθητικό ασανσέρ όταν βγάζει βόλτα τα σκυλιά της, αντί του κύριου, το οποίο χρησιµοποιούν µε τα κατοικίδιά τους οι λευκοί ένοικοι, ενώυποχρεώθηκε να υποβάλει επανειληµµένως αιτήσεις για να λάβει άδειαεπισκευής της µπανιέρας της.

Τι λένε τα έξι µέλη του συµβουλίου; «Το χρώµα των ενοίκων δεν παίζει κανένα ρόλο. Απλώς, ο κ.Φλέτσερ δεν ήταν αρκετά πλούσιος». Ο κ. Φλέτσερ όµως δεν πείθεται. «Οι Εβραίοι, στους οποίους απαγόρευαν την είσοδο στην Παρκ και τη Φιφθ Αβενιου, στην Ντακότα έµπαιναν», λέει έναςαπό τους ενοίκους του συγκροτήµατοςσήµερα. «Κάνει εντύπωση, εµείς που είµαστε Εβραίοι να κατηγορηθούµε τώρα για ρατσισµό εις βάρος των µαύρων». Στην ουσία στην Ντακότα ζει ένας άλλος κόσµος. Πρόκειται για µιακλειστή κοινωνία ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην κάστα των πλέον επιτυχηµένων της ΝέαςΥόρκης. Συνδέονται µεταξύ τους, προβαίνουν σε αγοραπωλησίες ανταλλάσσοντας διαµερίσµατα, έχουν στην κατοχή τους µετοχές του κτιρίου, κάνουν πάρτι, κάθε εβδοµάδα παίζουν πόκερ και µια φορά τον χρόνο διοργανώνουν δεξίωση µε µπουφέ.

Ο Φλέτσερ επισηµαίνει ότι ήταν ο δεύτερος µαύρος στον οποίο επιτράπηκε να αγοράσει διαµέρισµα στην Ντακότα. Οταν µια άλλη συγκάτοικος στα βαθιά της γεράµατα του πρότεινε να αγοράσει και το δικό της και να τα ενοποιήσει, εκείνος συµφώνησε αντί του ποσού των 5,7 εκατ. δολαρίων (άνω των 4 εκατ. ευρώ). Η άρνηση του συµβουλίου γι’ αυτή την αγορά προκάλεσε την αγωγή. Το συµβούλιο ανησύχησε ότι η αξία που απέδιδε στην επιχείρηση ήταν υπερβολική και, σύµφωνα µε τον πρόεδρό του Μπρους Μπαρνς, οι µέτοχοι θα εξετίθεντο σε µεγάλο κίνδυνο.

Πηγή:tanea.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *