Ιαπωνία: Ραδιενέργεια σε νερό και τρόφιμα

Ιαπωνία: Ραδιενέργεια σε νερό και τρόφιμα

Μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύθηκαν σήμερα στο νερό βρύσης στο Τόκιο και σε άλλες πέντε ιαπωνικές περιφέρειες εντείνοντας τους φόβους για τη διαρροή από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Νωρίτερα οι ιαπωνικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ανίχνευσαν ραδιενέργεια στο γάλα και το σπανάκι των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα άρχισαν να διαρρέουν ραδιενέργεια από τις 11 Μαρτίου, αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι.

Ένας, πάντως,από τους έξι αντιδραστήηρες της Φουκουσίμα που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι δείχνει, πλέον, να σταθεροποιείται.

Οι Ιάπωνες μηχανικοί ανέφεραν ότι υπάρχει μερική επιτυχία της επιχείρησης ψύξης του αντιδραστήρα 3, αφού επί τρεις ώρες βυτιοφόρα έριχναν με αντλίες νερό στον πιο επικίνδυνο αντιδραστήρα της Φουκουσίμα.

Νωρίτερα ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2 για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αλλά η παροχή ρεύματος δεν έχει ακόμα ποκατασταθεί, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, οι οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6 στο
πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα διατρήθηκαν για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου

«Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στο γάλα και το σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Ο Εντάνο υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.

«Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν, ακόμη, στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου.

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Στο μεταξύ νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε στην επαρχία Ιμπαράκι, η
οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο

Οι νεκροί από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες ενώ οι άστεγοι τις 400 χιλιάδες.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 7.300 ανθρώπων

Πηγή:tanea.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *