Ξανά σε λειτουργία δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία

Σε λειτουργία θα τεθούν ξανά δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε o πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από μια μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης εξασφάλισε την οριστική συμφωνία των τοπικών αρχών.

Οι αντιδραστήρες αυτοί θα έχουν τεθεί σε λειτουργία εντός τριών εβδομάδων, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία είχαν τεθεί μέχρι σήμερα εκτός λειτουργίας για τεχνικούς ελέγχους ή για συντήρηση. Η επανεκκίνηση των δύο αντιδραστήρων θα είναι η πρώτη μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα την περασμένη χρονιά.

Στη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο κυβερνήτης της επαρχίας Φουκούι, Ισέι Νισικάουα, συναίνεσε στην επανέναρξη της λειτουργίας των ανενεργών αντιδραστήρων αρ. 3 και 4 στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Όι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.

Το εργοστάσιο, που λειτουργεί η Kansai Electric Power Co., βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κιότο, αρχαίας ιαπωνικής πρωτεύουσας και σημαντικού τουριστικού προορισμού, με πληθυσμό 1,38 εκατ. κατοίκων.

Μετά την αναστολή της λειτουργίας των 50 ιαπωνικών αντιδραστήρων για συντήρηση, οι εταιρίες που τους λειτουργούν δυσκολεύτηκαν να τους επαναφέρουν εξαιτίας των ανησυχιών της κοινής γνώμης για την ασφάλειά τους, έπειτα από την καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί τον Μάρτιο του 2011.

Στο εργοστάσιο είχε σημειωθεί τήξη πυρήνα των αντιδραστήρων αφού επλήγη από τον ισχυρό σεισμό και τσουνάμι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γύρω από το σταθμό.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται νίκη για την πυρηνική βιομηχανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η επανέναρξη της λειτουργίας και άλλων αντιδραστήρων.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *