ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία

Ζωντανός παραμένει ο εφιάλτης μιας πυρηνικής καταστροφής στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, καθώς οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο έκρηξης και σε δεύτερο αντιδραστήρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει φόβος έκρηξης στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας μεγάλης συγκέντρωσης υδρογόνου. Στο συγκεκριμένο αντιδραστήρα δεν λειτουργεί ούτε το κύριο, ούτε το εφεδρικό σύστημα ψύξης, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο ίδιος τόνισε πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα», την ίδια στιγμή όμως ειδικοί από όλο τον κόσμο τρέμουν στην ιδέα μιας πιο σιχυρής έκρηξης που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά του αντιδραστήρα.

Σε αυτή την περίπτωση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα και στον υδροφόρο ορίζοντα μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές στην Ιαπωνία, αλλά και στις χώρες που βρίσκονται κοντά.
Την ίδια στιγμή Αμερικανοί ειδικοί χαρακτήρισαν «πράξη απελπισίας» την προσπάθεια των Ιαπώνων να ψύξουν τους αντιδραστήρες με θαλασσινό νερό.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο χθες σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

«Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά. Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς», δήλωσε ο Καν.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι 160 άτομα έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *