Με μία φράση, που χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον «μήνυμα προς τους κερδοσκόπους και τις αγορές», η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στις διάφορες φήμες που έφεραν το ΔΝΤ να εγκαταλείπει την Ελλάδα.
Τονίζοντας τις λέξεις η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, ως μέλος της τρόικας, βρισκόμαστε σε διάλογο με την Ελλάδα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης και η βιωσιμότητα του χρέους, στα οποία οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και να επεξεργαστούν», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
«Κοιτώντας στο παρελθόν», είπε στην «Η», «το αρχικό πρόγραμμα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η μείωση κατά 6,5% του ελλείμματος. Βέβαια υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν όπως η συλλογή φόρων απ’ όσους πρέπει να πληρώσουν φόρους ? και ξέρετε τι εννοώ με αυτό. Χρειάζονται να γίνουν περισσότερα, ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της προεκλογικής περιόδου, και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά στις μεταρρυθμίσεις».
Η «Η», μαζί με άλλα μέσα ενημέρωσης, συμμετείχε στη συνέντευξη της Κ. Λαγκάρντ, η οποία εστιάστηκε πάνω απ’ όλα στη κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης υπογραμμίστηκε η ανησυχία της κ. Λαγκάρντ για την «απώλεια εμπιστοσύνης» στις οικονομίες σε διεθνές επίπεδο. Δεν βλέπω, είπε, σημαντική βελτίωση στο σύντομο μέλλον.
Όπως είπε, ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, και έκανε αίσθηση η επισήμανσή της για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα για την αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου για να γίνει συζήτηση για την επιμήκυνση, πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να δείξει έργα. Ανέφερε πως (στην Ελλάδα) «συζητούν για την επιμήκυνση, ενώ έπρεπε να αφιερωθούν μόνο στις μεταρρυθμίσεις και σε όσα συμφώνησαν η παρούσα και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να γίνουν».
Αναφορικά με το ρόλο του Ταμείου, τονίστηκε ότι «η απόφαση είναι ότι έχει υποχρέωση να παραμείνει και να βοηθήσει την Ελλάδα». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «θα μείνει ό,τι και να συμβεί, και για το Πρόγραμμα αλλά και για να δώσει τεχνική βοήθεια», τονίστηκε.
Πηγή:imerisia.gr