Πρωτεύουσα της Τουρκίας η Κωνσταντινούπολη;

Πρωτεύουσα της Τουρκίας η Κωνσταντινούπολη;

Σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού για μεταφορά της τουρκικής πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη εκτιμάται πως βρίσκονται πίσω από τις δηλώσεις του περί περιφερειακής διχοτόμησης της Πόλης, σε Ευρωπαϊκή και σε Ανατολική, και περί ενός «τρελού σχεδίου» για την Κωνσταντινούπολη.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η αρθρογράφος της εφημερίδας Vatan Ρουχάτ Μενγκί, πυροδοτώντας φήμες πως ο Ερντογάν σχεδιάζει να κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας!

Τις φήμες ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού πως θα ανακοινώσει λεπτομέρειες του σχεδίου του τις επόμενες εβδομάδες και πως θα ανακοινώσει ένα «τρελό σχέδιο» σχετικά με την Κωνσταντινούπολη.

«Ο Ερντογάν δήλωσε οτι θα αλλάξει η δομή της Κων/πολης και οτι θα γίνουν δυο διαφορετικές πόλεις, αλλά τόνισε οτι αυτό δεν είναι το “τρελό σχέδιο”. Πιστεύω οτι το “τρελό σχέδιο” είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωσνταντινούπολη. Νομίζω οτι αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα που είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ», γράφει η Μενγκί προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στη χώρα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *