Πορεία στην Άγκυρα

Πορεία στην Άγκυρα

Χιλιάδες Τούρκοι, ανάμεσά τους και συγγενείς των κατηγορούμενων για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στην Άγκυρα στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις αξιωματικών του στρατού που φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

Οι διαδηλωτές, που υπολογίζονται σε 3.000, συγκεντρώθηκαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή και, κρατώντας σημαίες, φώναζαν συνθήματα όπως «Η Τουρκία είναι κοσμική και θα παραμείνει κοσμική» και «Ο στρατός και ο λαός πάνε πιασμένοι χέρι-χέρι».

«Θέλουμε να ακουστούν οι φωνές μας, εμείς είμαστε τα θύματα στην υπόθεση. Η χώρα μας θυματοποιείται», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters η σύζυγος ενός από τους συλληφθέντες αξιωματικούς.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, συνοδευόμενος από τους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, παρέμεινε την Παρασκευή επί τρεις και πλέον ώρες στη στρατιωτική φυλακή Χασντάλ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τους 120 κατηγορούμενους στην υπόθεση Βαριοπούλα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Περισσότεροι από 150 εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων προφυλακίστηκαν μετά την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του AKP το 2003. Η στρατιωτική ηγεσία αρνείται σθεναρά ότι υπήρξε σχέδιο πραξικοπήματος.

Εκτός από αξιωματικούς του στρατού, δεκάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε σχέδια πραξικοπήματος από το 2008, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει καταδικαστεί.

Κατηγορίες κατά δημοσιογράφου

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή απευθύνθηκαν κατηγορίες για σχέση με την συνωμοτική οργάνωση Εργκένεκον κατά του δημοσιογράφου της Hurriyet, Σονέρ Γιαλτσίν.

Η υπόθεση του δημοσιογράφου που συνελήφθη με άλλους τρεις δημοσιογράφους στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδας Oda TV είχε προκαλέσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία, Φράνσις Ριτσαρντόνε, να εκφράσει μέσα στην εβδομάδα την ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ριτσαρντόνε δήλωσε στη διάρκεια δεξίωσης: «Από τη μια συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και από την άλλη γίνονται ομιλίες για την ελευθερία του λόγου. Δεν το κατανοούμε αυτό».

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι, τις κατοικίες των οποίων ερεύνησε επίσης η αστυνομία, τέθηκαν υπό κράτηση μερικές ώρες αφού ο ιστότοπος δημοσιοποίησε ένα βίντεο, στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός πως η αστυνομία κατασκεύασε μερικά από τα στοιχεία στην έρευνα για το δίκτυο «Εργκένεκον».

Επικριτές της κυβέρνησης την έχουν κατηγορήσει ότι χρησιμοποιεί τη δίκη του δικτύου «Εργκένεκον» για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους της.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *