Πλουτώνιο εντοπίστηκε σε εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα

Πλουτώνιο εντοπίστηκε σε εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα

Πλουτώνιο σε μηδαμινή ποσότητα εντοπίστηκε στο έδαφος σε τέσσερα σημεία στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι πλουτώνιο 238, 239 και 240, βρέθηκε σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας, αλλά αυτή η χαμηλή συγκέντρωση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Την Τετάρτη, η Tepco ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρόμοιες ποσότητες πλουτωνίου είχαν εντοπιστεί σε τέσσερις δειγματοληψίες που έγιναν στις 25 και 28 Μαρτίου, από τις οποίες οι τρεις στο ίδιο σημείο, όπως και κατά την πρώτη επιθεώρηση.

Είναι πιθανό ότι ένα μέρος από αυτό το πλουτώνιο προέρχεται από τους αντιδραστήρες της μονάδας, διευκρίνισε η Tepco.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας είχε επισημάνει ότι το ποσοστό πλουτωνίου που ανακαλύφθηκε ήταν ίσο με εκείνο που εντοπίστηκε στην Ιαπωνία, μετά τις πυρηνικές δοκιμές που έγιναν στην ατμόσφαιρα από τις πυρηνικές δυνάμεις.

Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα Νταΐτσι έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τεράστιο τσουνάμι, που έπληξαν το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας στις 11 Μαρτίου.

Ο αντιδραστήρας 3, η οροφή του κτιρίου του οποίου ανατινάχτηκε, είναι ο μόνος που περιείχε ΜΟΧ (μίγμα οξειδίων πλουτωνίου και ουρανίου), του οποίου τα ραδιενεργά απόβλητα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται πιο επικίνδυνα.

Εντούτοις, το πλουτώνιο μπορεί επίσης να προέρχεται από άλλους αντιδραστήρες που λειτουργούν μόνο με ουράνιο, διότι το 30% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από την μετατροπή του ουρανίου σε πλουτώνιο.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *