Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας λόγω συναλλαγών με φίλο επιχειρηματία

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας λόγω συναλλαγών με φίλο επιχειρηματία

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, ο οποίος φέρεται να είχε παραβεί τους κανόνες στις συναλλαγές του με τον φίλο και κουμπάρο του Άνταμ Γουέριτι, ο οποίος έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στον αμυντικό τομέα.

Σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε ότι από λάθος του επέτρεψε να «θολώσει η γραμμή ανάμεσα στις προσωπικές και κυβερνητικές του υποχρεώσεις».

«Οι επιπτώσεις [του λάθους] έγιναν σαφέστερες τις τελευταίες ημέρες», προσθέτει και ζητά συγγνώμη.

«Επανειλημμένα έχω πει ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να έρχεται πάντα πριν από το προσωπικό συμφέρον. Τώρα πρέπει να τηρήσω όσα λέω. Αποφάσισα λοιπόν, με μεγάλη θλίψη, να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργού Άμυνας», καταλήγει.

Ο Γουέριτι δήλωνε σύμβουλος του υπουργού χωρίς να έχει επίσημα αυτή την ιδιότητα.

Είχαν ταξιδέψει μαζί 18 φορές σε επίσημα ταξίδια (χωρίς ο Γουέριτι να είχε λόγο να βρίσκεται σε αυτά) και ο υπουργός φέρεται να είχε κανονίσει συνάντηση με ένα πιθανό προμηθευτή του Γουέριτι.

Ο Φοξ επικρίθηκε ακόμη για το ότι έβαλε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια δυνητικά προσφέροντας στον Γουέριτι, που δεν έχει επίσημη θέση στο υπουργείο, πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του μετά τη δημοσίευση του προκαταρκτικού πορίσματος για την υπόθεση καταλόγισε στον υπουργό του «σοβαρά λάθη».

Η τελική μορφή του πορίσματος αναμένεται εντός των ημερών.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *