Τον Κάρολο Παπούλια ζητεί ως μάρτυρα ο Κάρατζιτς

Τον Κάρολο Παπούλια ζητεί ως μάρτυρα ο Κάρατζιτς

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο της Χάγης να καταθέσει στη δίκη του ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κάρατζιτς θεωρεί ότι η κατάθεση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα συμβάλει στο να αποδειχθεί η αθωότητά του στην υπόθεση του βομβαρδισμού αγοράς στο Σαράγεβο, στις 5 Φεβρουαρίου του 1994, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Η υπεράσπιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς προτείνει ο Κάρολος Παπούλιας να κληθεί να καταθέσει στο διεθνές δικαστήριο στις 26 Μαρτίου του 2013.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Παπούλιας έχει πληροφορίες που μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά την υπόθεση του κατηγορούμενου», σημειώνεται στο κείμενο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο από την υπεράσπιση του Κάρατζιτς.

«Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Σέρβους, ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στους οποίους οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν εμπιστοσύνη και με τους οποίους μπορούσαν να μιλήσουν με απόλυτη εμπιστοσύνη», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο που διαδραμάτισε στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *