Παιδική εργασία

Παιδική εργασία

Σε επικίνδυνες δουλειές, όπως μεταλλεία, ορυχεία, φάρμες, κατασκευή παπουτσιών ή καλλιέργεια λουλουδιών, όπου απειλείται άμεσα η σωματική και ψυχική υγεία τους απασχολούνται πάνω από 115 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Το απαράδεκτο και προσβλητικό για το σύνολο της ανθρωπότητας φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στην Αφρική, την Ασία και στη Λατινική Αμερική, όπου λόγω ακραίας φτώχειας τα παιδιά ωθούνται σε τέτοιες δουλειές.

Οι εργοδότες προτιμούν την παιδική εργασία διότι είναι φτηνή «και επειδή τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο υπάκουα και πειθαρχούν πιο εύκολα από τους ενήλικες, αλλά και πολύ φοβισμένα για να παραπονεθούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του που επισυνάπτεται στην έκθεση ερευνητής του ΟΗΕ, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την ποιότητα του ανθρώπινου πολιτισμού τον 21ο αιώνα.

Η ανακοίνωση και η έκθεση δημοσιοποιήθηκαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου.

Η ILO, που θεωρεί παιδί οποιονδήποτε μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους που εργάζονται απασχολούνται σε επικίνδυνες δουλειές, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Η ακραία φτώχεια είναι αυτή που οδηγεί τα παιδιά να απασχοληθούν σε ψυχολογικά και σωματικά επικίνδυνες δουλειές, ενώ κάποιες φορές οι παρενέργειες από τις τοξικές ουσίες με τις οποίες εργάζονται δεν εμφανίζονται παρά αρκετά αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με την ILO.

Πολλά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών εργάζονται, αν και ο αριθμός των τόσο μικρών παιδιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των εκστρατειών ενημέρωσης.

Αντίθετα σημαντικά έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εφήβων 15 με 17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα.

Επίσης οι εκστρατείες έχουν μειώσει την τελευταία δεκαετία και τον αριθμό των κοριτσιών που εργάζονται κι έτσι τώρα το 60% των ανθρώπων κάτω από την ηλικία των 18 ετών που δουλεύουν είναι αγόρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της ILO τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής εργασίας καταγράφονται στην Ασία, όπου περισσότερα από 48 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -το 5,6% των παιδιών της περιφέρειας- ασκούν επικίνδυνα επαγγέλματα.

Στην Υποσαχάρεια Αφρική περίπου 39 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται, αριθμός που αντιστοιχεί το 15% του συνόλου των παιδιών, ενώ στη Λατινική Αμερική 9,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 6,7%.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *