Παιδιά στη Συρία χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες

Παιδιά στη Συρία χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες

Παιδιά στη Συρία κατηγορούν τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι τα χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Επιπλέον, η Ειδική Αντιπρόσωπος για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι πολλά παιδιά πέφτουν θύματα βασανισμών όταν τίθενται υπό κράτηση και κατόπιν σφαγιάζονται.

Η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι ορισμένα παιδιά δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να ανέβουν σε άρματα μάχης, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις, Ραντίκα Κουμαρασουάιμι, δήλωσε στο BBC ότι η ομάδα της επέστρεψε από τη Συρία με «φρικιαστικές» πληροφορίες.

Πρόσθεσε ότι τα βασανιστήρια που υφίστανται τα παιδιά είναι ασυνήθιστα ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Τόνισε ότι ποτέ δεν έχει δει παρόμοια κατάσταση, όπου τα παιδιά να γίνονται στόχοι ηθελημένα. «Πολλοί πρώην στρατιώτες μίλησαν για πυροβολισμούς σε περιοχές αμάχων, είδαν παιδιά, μικρά παιδιά να δολοφονούνται και να ακρωτηριάζονται» σημείωσε.

«Είχαμε, επίσης, μαρτυρίες και είδαμε παιδιά που βασανίστηκαν και που έφεραν τα σημάδια του βασανισμού τους. Ακούσαμε, επίσης, και για περιπτώσεις παιδιών -αυτό μας το είπαν κάποια παιδιά-, που τοποθετήθηκαν πάνω σε τανκς και χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες, προκειμένου τα τανκς να μη δεχτούν τα πυρά» πρόσθεσε.

Επέκρινε, παράλληλα, και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο παιδιά. «Για πρώτη φορά ακούμε για παιδιά που στρατολογούνται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κυρίως σε ιατρικές εργασίες και εργασίες που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες, αλλά και πάλι στην πρώτη γραμμή» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών που σημειώνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην κεντρική επαρχία της Χομς, στην παράκτια επαρχία της Λατάκιας, καθώς και στην Ντερ αλ- Ζουρ στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ειδικά στις δύο επαρχίες της Χόμς και της Λατάκιας οι οποίες δέχονται διαδοχικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, με τους κατοίκους να ζητούν άμεση βοήθεια. Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι πολλοί άμαχοι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- έχουν παγιδευτεί σε γειτονιά της επαρχίας Χομς και γίνεται προσπάθεια μέσω διαπραγματεύσεων ώστε να εκκενωθεί η περιοχή από τους αμάχους.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *