Ο πρώτος γκέι γάμος στην Κούβα

Ο πρώτος γκέι γάμος στην Κούβα

Ο πρώτος “γκέι γάμος” στην ιστορία της Κούβας τελέσθηκε στην Αβάνα. Παρόλο ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπεται στη Κούβα, οι αρχές δεν παρενέβησαν επειδή, νομικά δεν πρόκειται για γάμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους του ιδίου φύλου, καθώς η Ιριέπα θεωρείται γυναίκα μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου στην οποία υπεβλήθη το 2007, την πρώτη που επέτρεψε το κράτος…

‘Ενας γκέι αντιφρονούντας και μια τρανσέξουαλ παντρεύτηκαν στην Κούβα χθες, ανήμερα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Μετά την τελετή τύλιξαν πάνω τους τη σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο των ομοφυλοφίλων και διέσχισαν με ένα αυτοκίνητο κάμπριο τους δρόμους της Αβάνας.

Στην σεμνή τελετή, ο 31χρονος Ινιάσιο Εστράντα, ακτιβιστιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και η 30χρονη τρανσέξουαλ Γουέντι Ιριέπα, υπέγραψαν το πιστοσποιητικό του γάμου, αντάλλαξαν δαχτυλίδια και φιλήθηκαν ενώπιον κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος τούς ευχήθηκε κάθε ευτυχία.

Παρόλο ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπεται στη Κούβα, οι αρχές δεν παρενέβησαν επειδή, νομικά δεν πρόκειται για γάμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους του ιδίου φύλου, καθώς η Ιριέπα θεωρείται γυναίκα μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου στην οποία υπεβλήθη το 2007, την πρώτη που επέτρεψε το κράτος.

Ομως, ο γάμος που τελέσθηκε την ημέρα των 85ης επετείου των γενεθλίων του Κάστρο-το ζευγάρι είπε ότι ο γάμος αυτός ήταν “το δώρο” του προς τον πρώην ηγέτη της Κούβας-σκοπό έχει την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Κούβα. Δείχνει επίσης μια αλλαγή στάσης στην Κούβα όπου τη δεκαετία του 1960 οι ομοφυλόφιλοι κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ως “αντεπαναστάτες”, ένα κομμάτι της ιστορίας για το οποίο ο Κάστρο παραδέχθηκε την ευθύνη του πέρυσι σε συνέντευξή του.

Χειροκροτώντας το ζευγάρι, δημοσιογράφοι και δεκάδες περίεργοι Κουβανοί, το υποδέχθηκαν καθώς έφθασε σε κυβερνητικό γραφείο τέλεσης γάμων σε προάστειο της Αβάνας.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από τρεις μήνες, όπως δήλωσε ο ίδιος Εστράντα, ο οποίος είναι φορέας του AIDS.

Μια ημέρα πριν από το γάμο, η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο και ένθερμη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, “συνεχάρη” τη Γουέντι.

“Είμαι χαρούμενη που θα μπορέσει να παντρευτεί, όχι ακριβώς με έναν ετεροφυλόφιλο, όπως επιθυμούσε, αλλά φαίνεται ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής της και ότι θα μπορέσει να το γιορτάσει και εμείς τής ευχόμαστε τα καλύτερα”, δήλωσε η ανηψιά του Φιντέλ Κάστρο.

Η Μαριέλα διευθύνει εδώ και 11 χρόνια τό Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης (Cenesex), όπου εργαζόταν η Γουέντι Ιριέπα ως προσωπική βοηθός της. Η Μαριέλα λέγεται ότι απέλυσε την Ιριέπα όταν πληροφορήθηκε ότι ο Εστράντα είναι μέλος οργάνωσης αντιφρονούντων.

Πηγή:ethnos.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *