Ο Καντάφι απειλεί την Ευρώπη με λαθρομετανάστες

Ο Καντάφι απειλεί την Ευρώπη με λαθρομετανάστες

Με έμμεσες πλην σαφείς απειλές κατά της Ευρώπης ότι θα αφήσει χιλιάδες λαθρομετανάστες να κατακλύσουν τη Γηραιά Ηπειρο, αλλά και ότι θα γίνονται ακόμα και πειρατείες στη Μεσόγειο, από την Κρήτη μέχρι τη Σικελία, ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθεί να αντιδράσει στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση. Την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

«Η Λιβύη είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Δύση συγκρατώντας την Αλ Κάιντα, αλλά και τους λαθρομετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη» δήλωσε με νόημα ο Λίβυος συνταγματάρχης σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Χθες δέκα πλοιάρια που μετέφεραν περίπου 850 λαθρομετανάστες έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Οι λαθρομετανάστες αυτοί έρχονται να προστεθούν στη στρατιά εκατοντάδων άλλων που έφτασαν στο απώτατο άκρο της Ιταλίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στο μεταξύ, ο κλάδος ελαίας που πρότεινε το καθεστώς Καντάφι στους αντάρτες προτείνοντας διάλογο αντιμετωπίστηκε μάλλον αδιάφορα από τους τελευταίους, οι οποίοι είπαν ότι οποιαδήποτε διαβούλευση έχει ως προϋπόθεση την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία. Λίγες ώρες πριν από την πρόταση οι καθεστωτικές δυνάμεις είχαν αντεπιτεθεί, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν το λιμάνι Ρας Λανούφ, βασικό σημείο εξαγωγής πετρελαίου.

Βομβαρδισμοί και μάχες συνεχίστηκαν για ώρες χθες, ενώ οι άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και οι αντάρτες να κρύψουν τα όπλα τους στην έρημο για να μην καταστραφούν από τυχόν βομβαρδισμό. Οι μάχες έγιναν αιτία να διακοπεί κάθε πετρελαϊκή δραστηριότητα στην πόλη αλλά και στην Μπρέγκα. Η λιβυκή δημόσια τηλεόραση κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδα σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες πόλεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Οι εξεγερμένοι, από την πλευρά τους, ζητούν την αρωγή της Δύσης, καθώς εκφράζουν φόβους ότι ο «πληγωμένος λύκος Καντάφι» δεν θα διστάσει να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο δεν πρέπει να αναμένεται κάτι άμεσα, δεδομένου μάλιστα ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης απαιτεί την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *