Οι συντάκτες του μπορεί να το χαρακτήρισαν «σύνταγμα του 21ου αιώνα» αλλά το τελικό κείμενο του νέου ουγγρικού συντάγματος, που πρόκειται να υιοθετηθεί τον ερχόμενο μήνα, εμφανίζεται ως ευλογία για τις χριστιανικές ρίζες της χώρας και του μεγαλείου του παρελθόντος.
Ο Χριστιανισμός φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το σύνταγμα, που προβλέπει ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, υπό την οποία οι γονείς μπορούν να λάβουν φορολογικές εκπτώσεις και να ψηφίσουν εκ μέρους των ανήλικων παιδιών τους.
Στο προοίμιο ο τίτλος «Θεμελιώδης Νόμος της Ουγγαρίας» συνοδεύεται από τον υπότιτλο «Ο Θεός ευλογεί του Ούγγρους», την πρώτη πρόταση του ουγγρικού ύμνου και μια αναφορά στους πολλούς Ούγγρους που έγιναν πολίτες γειτονικών χωρών μετά την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
«Με κίνητρο το ιδεώδες για ένα ενοποιημένο ουγγρικό έθνος, η Ουγγαρία πρέπει να φέρει μια αίσθηση ευθύνης για την τύχη των Ούγγρων που ζουν εκτός συνόρων, να προωθήσει την επιβίωσή τους και την ανάπτυξη, και να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες διατήρησης του ουγγρικού πολιτισμού, και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ τους», αναφέρει το άρθρο 4 του συντάγματος.
Αυτό, σύμφωνα με κριτικές, αντιπροσωπεύει τον ισχυρισμό, τον οποίο ίσως επικαλεστεί η Ουγγαρία για να ζητήσει δικαιώματα για τους Ούγγρους εκτός συνόρων, ακόμη και την ιθαγένεια.
Η μάχη κατά των Τούρκων: μια ευρωπαϊκή αξία
Ο ευρωβουλευτής Fidesz που είναι επίσης αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στην ΕΕ, τόνισε ότι μια άλλη σημαντική ευρωπαϊκή πτυχή του συντάγματος είναι η συμβολή της χώρας στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών στην ιστορία.
«Δε λέμε αυτό, αλλά αυτό σημαίνουν οι αγώνες μας εναντίον των Τούρκων τον Μεσαίωνα στην επανάσταση του 1856, όταν υπεραμυνθήκαμε των ευρωπαϊκών αξιών, είπε.
Ένα άλλο στοιχείο που διακρίνει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, εξηγεί ο ευρωβουλευτής, είναι ότι κάθε περαιτέρω αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει να έχει την έγκριση μιας ενισχυμένης πλειοψηφίας 2/3 του ουγγρικού κοινοβουλίου.
Οι αξίες της οικογένειας
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή το νέο σύνταγμα δίνει έμφαση στην πτυχή της «οικογένειας», όπου το φορολογικό σύστημα πρέπει να επιβραβεύει αυτές που έχουν πολλά παιδιά.
Μια μοναδική πτυχή είναι το γεγονός ότι οι γονείς θα μπορούν να ψηφίζουν εκ μέρους των ανήλικων παιδιών τους.
Το άρθρο 13 του συντάγματος αναφέρει ότι «Η Ουγγαρία προστατεύει τον θεσμό του γάμου μεταξύ ανδρός και γυναικός, γαμικές σχέσεις που θεσπίζονται οικειοθελώς, όπως επίσης και την οικογένεια, ως τη βάση για την επιβίωση του έθνους».
Ερωτηθείς από την EurActiv πώς μπορεί να αποκαλεί ένα σύνταγμα, που δεν προβλέπει οικογενειακά δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους, ως «σύνταγμα 21ου αιώνα» ο Szájer είπε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία ή απαίτηση σε αυτό το πεδίο.
«Εξαρτάται επίσης από το πώς ερμηνεύουμε τον 21ο αιώνα. Δε νομίζω ότι η παραδοσιακή λογική του γάμου άλλαξε, ακριβώς επειδή αλλάξαμε χιλιετία», υπογράμμισε.
Πηγή:euractiv.gr