Οργή για τη σφαγή των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική

Οργή για τη σφαγή των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική

Πολλές οικογένειες των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική που συμμετείχαν στη διαδήλωση, στην οποία η αστυνομία άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 34 ανθρώπους, δεν γνωρίζουν ακόμα την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Συγγενείς αναφέρουν ότι η αστυνομία δεν έχει δώσει λίστα με τους νεκρούς, ενώ η οργή για τη σφαγή κυριαρχεί στην κοινή γνώμη.

Από την επίθεση της αστυνομίας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 78 άτομα, ενώ πάνω από 200 ήταν οι συλληφθέντες. Συγγενείς αναφέρουν ότι η αστυνομία δεν έχει δώσει λίστα με τους νεκρούς, ενώ η οργή για τη σφαγή κυριαρχεί στην κοινή γνώμη.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Jacob Zuma, ανακοίνωσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα πραγματοποιήσει έρευνα για τη σφαγή στο ορυχείο πλατίνας της Lonmin στη Marikana.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε υποστηρίξει πως άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα καθώς υποστηρίζει ότι ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν μαχαίρια. «Η επιτροπή θα αποκαλύψει τη αλήθεια», δήλωσε ο Jacob Zuma.

Οι συγγενείς των μεταλλωρύχων αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες, αλλά και στα νεκροτομεία, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους ενημερώσει καθώς δεν υπάρχει λίστα για θύματα, όπως σημειώνεται στο BBC.

«Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας με τις οικογένειές τους. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο BBC.

Ο Julius Malema πρώην επικεφαλής της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος African National Congress, δημοφιλής νεαρός πολιτικός, ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Jacob Zuma, αλλά και την παραίτηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν και σήμερα στο Marikana.

Παράλληλα ο Malema κατηγόρησε υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τη σχέση τους με την Lonmin, τονίζοντας πως ορισμένοι έχουν και μετοχές της εταιρείας, αφήνοντας αιχμές για την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μεταλλωρύχων.

Οι μεταλλωρύχοι απεργούν διεκδικώντας αύξηση μισθών. Οι μισθοί τους κυμαίνονται από 484 δολάρια σε 605 δολάρια και ζητούν αύξηση στα 1.500 δολάρια. Η Νότια Αφρική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, ενώ η Lonmin είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *