Ομπάμα: Καλή η ευρωπαϊκή συμφωνία, αρκεί να εφαρμοστεί

Ομπάμα: Καλή η ευρωπαϊκή συμφωνία, αρκεί να εφαρμοστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε χθες ότι η συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους κατόρθωσε να κατευνάσει τους φόβους των αγορών, πρόσθεσε όμως ότι το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί πλήρως και πως έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΕ να τα καταφέρει.

Με άρθρο του στους Financial Times, ο Ομπάμα ζητά από την ΕΕ «την άμεση δημιουργία μίας αξιόπιστης προστατευτικής ζώνης, που θα αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης, ανακεφαλαιοποιώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χαρτογραφώντας μια βιώσιμη πορεία για την Ελλάδα και αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα στην καρδιά της σημερινής κρίσης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την προχθεσινή συμφωνία ως «ένα κρίσιμο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούν (οι Ευρωπαίοι) να κτίσουν».

Βασική ανησυχία των ΗΠΑ είναι μήπως η ευρωπαϊκή κρίση εκτροχιάσει την εύθραυστη αμερικανική ανάκαμψη. Γι’ αυτό και ο Ομπάμα είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους να υπάρξει πρόοδος πριν από σύνοδο των G20 στις Κάννες τη προσεχή εβδομάδα.

Εκτιμάται, ωστόσο, πως οι λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής συμφωνίας θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να οριστικοποιηθούν.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *