Οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν επίσημα την κυβέρνηση των εξεγερμένων

Οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν επίσημα την κυβέρνηση των εξεγερμένων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνώρισαν διπλωματικά το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο των εξεγερμένων στη χώρα, το οποίο πάντως χαρακτήρισαν «νόμιμο και αξιόπιστο», στην διάρκεια της επίσκεψης του εκπροσώπου του Μαχμούντ Τζιμπρίλ στο Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια Τομ Ντόνιλον είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το Συμβούλιο «νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή (που εκπροσωπεί το) λαό της Λιβύης», σύμφωνα με ανακοινωθέν της αμερικάνικης προεδρίας.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο Τζιμπρίλ είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως ανέμενε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τους λίβυους εξεγερμένους ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ντόνιλον περιορίστηκε να επαναλάβει τη θέση του προέδρου Ομπάμα ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι «έχει απολέσει τη νομιμότητά του» και «θα όφειλε να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως». Ο αμερικανός σύμβουλος επαίνεσε την προσπάθεια του Συμβουλίου να υπάρξει μια «πλουραλιστική μετάβαση σε μια δημοκρατική οδό στη Λιβύη».

Η επίσκεψη Τζιμπρίλ στην Ουάσινγκτον είχε διττό στόχο–την αναγνώριση των εξεγερμένων και την αποδέσμευση μέρους των δισεκατομμυρίων δολαρίων των λιβυκών πόρων που έχουν ‘παγώσει’ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά την αιματηρή καταστολή της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση Καντάφι.

Ο Ντόνιλον συζήτησε με τον Τζιμπρίλ «το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια» στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Μετά από τρεις μήνες σφοδρών μαχών, οι εξεγερμένοι ελέγχουν μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι την πρωτεύουσα Τρίπολη και σχεδόν ολόκληρη την δυτική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ πάντως είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις τόσο για την επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου όσο και για την χρηματοδότηση των εξεγερμένων. Εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον έχει υπόψη της την ανάγκη να διατεθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της «σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Λιβύη και για τα λειτουργικά κόστη του Συμβουλίου, αλλά οι μηχανισμοί γι’ αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση.

Ο Ομπάμα είχε συνομιλία με το γενικό γραμματέα του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν για τη Λιβύη και δεσμεύθηκαν ότι «όσο το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει να επιτίθεται στον ίδιο το λαό του, το NATO θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του για να προστατεύει τους αμάχους».

Τουλάχιστον έξι εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Τρίπολη, όπου αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν να υψώνονται στήλες καπνού. Ακούγονται ακόμα μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την πόλη.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *