Για ξεπούλημα μιλάει η ιρλανδική αντιπολίτευση

«Ξεπούλημα» χαρακτηρίζει η ιρλανδική αντιπολίτευση τη συμφωνία των 85 δισ. ευρώ

«Ξεπούλημα» χαρακτηρίζει η ιρλανδική αντιπολίτευση τη συμφωνία των 85 δισ. ευρώ

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σύσσωμη η ιρλανδική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για να περιγράψουν το πακέτο των 95 δισ. ευρώ από ΕΕ-ΔΝΤ.


«Πρόκειται για ξεπούλημα, όχι για διάσωση», τόνισαν κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό επιτόκιο.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων ορίσθτκε στο 5,8% -σημαντικά μεγαλύτερο από το 5% που πληρώνει η Ελλάδα- η οποία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δέχθηκε βοήθεια.

«Το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ΔΝΤ. Γιατί μας επιβάλλουν τιμωρητικό επιτόκιο» αναρωτήθηκε ο Λίο Βαράντκαρ, εκπρόσωπος του κόμματος Fine Gail, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα Τζόαν Μπάρτον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό συμφωνώντας σε μια κακή συμφωνία, όπως την χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί.

Ο γγ του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU) Ντέιβιντ Μπεγκ δήλωσε πως το επιτόκιο είναι «τιμωρητικό» και υπογράμμισε πως θα αντιταχθεί στη μείωση του ελάχιστου μισθού από 8,65 ευρώ σε 7,65 ευρώ την ώρα.

Ο πρόεδρος του ICTU Τζακ Ο’ Κόνορ διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία προστατεύει αυτούς που έχουν πολλά τραπεζικά ομόλογα, «ενώ οι χαμηλόμισθοι και οι ασθενέστεροι που εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια πρόκειται να σταυρωθούν».

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία Ατζάι Τσόπρα απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι όροι του πακέτου είναι τιμωρητικοί, δηλώνοντας στο ισπανικό δίκτυο RTE πως οι όροι είναι καλύτεροι από αυτούς που θα μπορούσε να βρει η Ιρλανδία στις παγκόσμιες αγορές.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν -όπως φαίνεται πολύ πιθανό- υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον καινούριο χρόνο, ο Τσόπρα δήλωσε πως το ΔΝΤ θα ακούσει οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί μαζί της.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *