Ξεκινά στην Τουρκία η δίκη για την Επιχείρηση Βαριοπούλα

Ξεκινά στην Τουρκία η δίκη για την Επιχείρηση Βαριοπούλα

Ξεκινά στην Τουρκία η δίκη για την Επιχείρηση Βαριοπούλα

Εκατόν ενενήντα έξι αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, προσάγονται σε δίκη την Πέμπτη με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης. Πρόκειται για την «Επιχείρηση Βαριοπούλα», που κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό και προκαλεί διαρκώς εντάσεις ανάμεσα στην «ισλαμοδημοκρατική» κυβέρνηση και τον -αυτοχαρακτηριζόμενο ως θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους- στρατό.


Η «Επιχείρηση Βαριοπούλα» χρονολογείται, κατά τις αρχές, από το 2003. Πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επέμβει ο στρατός.

Ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να επιδεινώσει το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας ανάμεσα στην δημοφιλή κυβέρνηση -που αυτοπροβάλλεται ως μια ισλαμική εκδοχή των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων- και το επιτελείο, αρχίζει έξι μήνες πριν τις εκλογές στην Τουρκία και αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πολώσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές έως και 20 χρόνια κάθειρξης για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν μέρος σε συνωμοσία αλλά απλώς συζητούσαν «σενάρια» περί αποσταθεροποίησης σε ένα σεμινάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.

Τα τρία τέταρτα των κατηγορουμένων είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί, και εάν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης «ο μηχανισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ, αρθρογράφος της αγγλικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Zaman.

Δύο από τους δικαστές αντικαταστάθηκαν, καθώς χρειάστηκε να μεταβούν σε άλλες πόλεις για ακροάσεις στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Δεν δόθηκαν ακριβείς εξηγήσεις για την αντικατάστασή τους. Συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας πως οι αντικαταστάτες δε θα έχουν επαρκή χρόνο για να εξοικειωθούν με την υπόθεση.

Η ηγεσία του δικαστικού σώματος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τού Ταγίπ Ερντογάν και θεωρείται και αυτή προπύργιο των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Τουρκία: Βαριές καταδίκες για την υπόθεση «Βαριοπούλα»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *