Πακέτο χωρίς νέα μέτρα θέλει η Ισπανία

Πακέτο χωρίς νέα μέτρα θέλει η Ισπανία

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που συναντήθηκαν στη Μαδρίτη την ώρα που συνεδρίαζε το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη να υποστήριξαν δημοσίως ότι δεν συζήτησαν τους όρους για ένα πλήρες πακέτο στήριξης προς την Ισπανία, όμως αυτό φέρεται να ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα τους.

Μέχρι τώρα, η επίσημη γραμμή του Ραχόι ήταν ότι θα περιμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ προτού λάβει τις αποφάσεις του. Αυτές κοινοποιήθηκαν την ώρα που εκείνος συνομιλούσε με την Μέρκελ στο Μέγαρο Μονκλόα και προβλέπουν ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει υπογραφή Μνημονίου από την ενδιαφερόμενη χώρα, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην διαμόρφωσή του και την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησής του. «Οταν έχω νέα θα σας το πω, δεν έχω καν προλάβει να διαβάσω το ανακοινωθέν του (προέδρου της ΕΚΤ) Ντράγκι», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Μέρκελ μετά το πέρας των συνομιλιών.

Μεταρρυθμίσεις
Υπογράμμισε δε ότι δεν δεσμεύθηκε για νέες μεταρρυθμίσεις και περικοπές πέραν των ήδη υπεσχημένων και ότι «δεν έχει πρόθεση» να μειώσει τις συντάξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αγκ. Μέρκελ «Δεν συζητήσαμε κάποιους όρους… Δεν ήρθα εδώ για να πω ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ισπανία, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας», είπε.

Εκτιμάται, όμως, ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης, με τη Γερμανία να πιέζει, μεταξύ άλλων, για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας της Ισπανίας και στενή παρακολούθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας με τη «βούλα» του ΔΝΤ. Η Ισπανία από την πλευρά της είναι απρόθυμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, έχοντας ήδη δεσμευθεί σε περικοπές δαπανών 100 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, να αυξήσει τους φόρους και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την El Pais, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ίσως «αγοράσουν χρόνο» για τον Ραχόι: Εάν η τάση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού (υποχώρησε στο 6,03% χθες στη δεκαετία ενώ στο τέλος Ιουλίου είχε υπερβεί το 7,5%) διατηρηθεί, ίσως καταφέρει να αποφύγει, ή έστω να καθυστερήσει την αίτηση για βοήθεια από την Ευρώπη. Όπως σχολίασε ο αναλυτής της Rabobank Ρ. Μαγκουάιρ, «Η «τροϊκανική» εμφάνιση του προγράμματος της ΕΚΤ ίσως κάνει την Ισπανία αρνητική στο να ζητήσει στήριξη. Στην περίπτωση αυτή, ίσως χρειαστεί η πίεση της αγοράς για να αλλάξει γνώμη…»

Σουηδία 1%-1,25% μείωσε χθες αιφνιδιαστικά το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Σουηδίας
Βρετανία 0,5% Η διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας δεν αποφάσισε μεταβολές στο ύψος των επιτοκίων
Δημοσκόπηση I 85% σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει ότι η Ισπανία θα προσφύγει σε δανεισμό από την τρόικα το προσεχές 12μηνο
Δημοσκόπηση II 59% εκτιμά το ίδιο και για την Ιταλία

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *