«Μόσχα και ΕΕ πρέπει να πιέσουν για ειρήνη στη Συρία»

«Μόσχα και ΕΕ πρέπει να πιέσουν για ειρήνη στη Συρία»

Η Ρωσία και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την κρίση στη Συρία αλλά και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αναν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η ΕΕ και η Ρωσία οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους παρά τις αποκλίσεις που υπάρχουν, προκειμένου να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και να θεωρήσουν και οι δύο ότι το σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αναν είναι το καλύτερο μέσο για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Η ΕΕ και η Ρωσία έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά συμφωνούμε πλήρως ότι το σχέδιο Αναν προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να σταματήσει ο κύκλος της βίας στη Συρία, να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να βρεθεί μια ειρηνική και διαρκής λύση», δήλωσε ο Ρομπάι, μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.
«Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθεί αυτό, και για να σταλεί ένα κοινό μήνυμα στο οποίο θα συμφωνούμε όλοι», πρόσθεσε.

«Πρέπει να εργαστούμε για τον άμεσο τερματισμό κάθε μορφής βίας στη Συρία και για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης», τόνισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος, και ο οποίος αρνήθηκε στο Παρίσι και στο Βερολίνο την Παρασκευή να αλλάξει τη θέση του απέναντι στη Δαμασκό, δεν αντέδρασε κυρίως κατά την αναφορά στην “πολιτική μετάβαση”, δηλαδή στην αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία.

«Συζητήσαμε τα σημαντικότερα διεθνή θέματα. Πρόκειται ασφαλώς για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Τελικά, θα ήθελα εκ νέου να υπογραμμίσω ότι ήταν γόνιμες οι σημερινές συνομιλίες. Φυσικά δεν συμφωνούμε σε όλα», είπε ο ρώσος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *