Μπλακ άουτ σε Καλιφόρνια, Αριζόνα και Μεξικό

Μπλακ άουτ σε Καλιφόρνια, Αριζόνα και Μεξικό

Το λάθος ενός υπαλλήλου στην ηλεκτρική εταιρία της Αριζόνα προκάλεσε ντόμινο προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μπλακ άουτ στην Νότια Καλιφόρνια, σε τμήματα της  Αριζόνα και του Μεξικό τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Το μπλακ άουτ άφησε χωρίς ρεύμα 1,5 έως 2 εκατομμύρια Αμερικανούς, οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, την ακύρωση πτήσεων, τη δημιουργία κυκλοφοριακού χάους σε μεγάλες πόλεις και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων σε ανελκυστήρες.

Πρώτη έπεσε μια γραμμή υψηλής τάσης που τροφοδοτούσε τη Νότια Καλιφόρνια. Μερικά λεπτά αργότερα, δημιουργήθηκε πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό Σαν Ονόφρε της Καλιφόρνιας, μια δεύτερη μεγάλη πηγή ενέργειας για το βόρειο Σαν Ντιέγκο και η λειτουργία του διακόπηκε.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσε πως ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις που αναχωρούσαν απ’ αυτό, οι φωτεινοί σηματοδότες έπαψαν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία στην πόλη και η πυροσβεστική απεγκλώβισε περίπου 70 ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί σε ανελκυστήρες.

Η εταιρεία ηλεκτρισμού της Αριζόνας ανακοίνωσε πως ένας εργαζόμενος κοντά στη μικρή πόλη Γιούμα πραγματοποίησε μια «διαδικασία» σ’ ένα τοπικό υποσταθμό, η οποία προκάλεσε τη βλάβη.

Στη συνέχεια οι ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος δεν κατάφεραν να σταματήσουν την επέκταση του προβλήματος, προκαλώντας το γενικευμένο μπλακ άουτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νότια Καλιφόρνια πλήττεται από κύμα καύσωνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει
ασυνήθιστα εντατική χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *