Απειλεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Απειλεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Δεκάδες άμαχοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν τα τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Σύρια, την ώρα που ο ηγέτης της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Δύση να μην αποτολμήσει επέμβαση στη χώρα του, προειδοποιώντας με «σεισμό που θα αναστατώσει όλη τη Μέση Ανατολή».

Ο αλ Άσαντ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του από την έναρξη της αιματηρής κρίσης στη χώρα του, και μάλιστα σε ξένο μέσο, τη βρετανική Sunday Telegraph, προειδοποιεί τη Δύση να μην επέμβει στη χώρα του.

«Η Συρία είναι τώρα το επίκεντρο της περιοχής, είναι το ρήγμα και αν παίξεις με το έδαφος θα προκαλέσεις σεισμό» λέει στη συνέντευξη.

Συνεχίζει μάλιστα απειλώντας με «ένα νέο Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν» για να επισημάνει ότι «κάθε πρόβλημα στη Συρία θα κάψει όλη την περιοχή. Αν το σχέδιο είναι να διαιρεθεί η Συρία, αυτό σημαίνει διαίρεση όλη της περιοχής».

Παραταύτα, υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε δρόμο μεταρρυθμίσεων και παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του έκαναν λάθη στο χειρισμό της κρίσης αν και επέμεινε στην επίσημη γραμμή ότι η εξέγερση οφείλεται «μόνο σε τρομοκράτες».

«Μαχόμαστε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από το 1950 και ακόμα συνεχίζουμε» είπε στη συνέντευξη. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του, Χαφέζ αλ Άσαντ ήταν εκείνος που το 1982 κατέπνιξε στο αίμα την εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Χομς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω των διαφωνιών των μελών του, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσεις σε κυρώσεις κατά τις Συρίας, αν αυτό το δρόμο έχουν ακολουθήσει μεμονωμένα κάποιες χώρες, όπως και η ΕΕ.

Νέα κλιμάκωση της βίας

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν από το στρατό σε συγκρούσεις στην πόλη Χομς το Σάββατο, δήλωσαν ακτιβιστές, ενώ οργάνωση ανέφερε ότι άτομα που φέρεται να είναι λιποτάκτες από τις ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 20 στρατιώτες στην ίδια πόλη, στη συνοικία Μπάμπα Άμρο.

Η Χομς φαίνεται ότι μετατρέπεται σε επίκεντρο της ένοπλης πλέον εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ακτιβιστές και κάτοικοι είπαν ότι άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, σε επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις καταδίωξης λιποτακτών σε επαρχιακές περιοχές.

Επιπλέον ανέφεραν πως την Παρασκευή δυνάμεις του Άσαντ σκότωσαν 40 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ εναντίον διαδηλωτών που καλούσαν να υπάρξει διεθνής προστασία για τις κινητοποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον έβδομο μήνα τους.

Σε άλλο περιστατικό, στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ λιποτάκτες έστησαν ενέδρα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και σκότωσαν δέκα άτομα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τη βία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν να τονίζει ότι ο Άσαντ πρέπει να απαντήσει στα αιτήματα για αλλαγή με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, «όχι καταστολή και βία», καλώντας παράλληλα σε τερματισμό των στρατιωτών επιχειρήσεων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 3.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων περίπου 200 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στις ταραχές. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άμαχους.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Μάρτιο, οι συριακές Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία σε ένοπλους με υποστήριξη από το εξωτερικό ενώ λένε ότι έχουν σκοτώσει 1.100 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την επαλήθευση των εκδοχών των γεγονότων που δίνουν ακτιβιστές και οι Αρχές.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *