Μέρκελ: Μην στηρίζεστε μόνο στις πλάτες μας

Μέρκελ: Μην στηρίζεστε μόνο στις πλάτες μας

Μιλώντας την Πέμπτη στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέστησε την προσοχή των χωρών της Ομάδας των 20 (G-20) να μην στηρίζουν τη διάσωση της ευρωζώνης στις πλάτες της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι οι δυνατότητες της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας «δεν είναι απεριόριστες και δεν πρέπει να υπερτιμώνται».

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα αρκεσθεί στις «εύκολες λύσεις» και τη «μετριότητα» ως προς τα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε ότι πρόθεσή της είναι να αγωνισθεί για μία πολιτική ένωση της Ευρώπης, τη μόνη επιλογή που μπορεί να θέσει την Ευρώπη σε μία «σταθερή βάση».

«Αποστολή μας είναι να πράξουμε σήμερα αυτά που δεν έγιναν (όταν δημιουργήθηκε το ευρώ) και να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του αυξανόμενου χρέους, της μη τήρησης των δεσμεύσεων», σημείωσε.

«Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, ότι είναι επώδυνο, μία μακρά διαδικασία. Πρόκειται για έναν Ηράκλειο Άθλο, αλλά είναι αναπόφευκτο», είπε.

«Μία ενωμένη Ευρώπη αποτελεί ιστορική αποστολή» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η ευρωζώνη δεν θα βγει από την κρίση με λιγότερη Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή υπόθεση και την πρόθεσή της να συμβάλει στις προσπάθειες για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

«Σε όσους ζητούν μεγαλύτερη δέσμευση της Γερμανίας, ευρωομόλογα, κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη, σε όλους αυτούς λέω: ναι, η Γερμανία είναι ισχυρή, είναι η ατμομηχανή της οικονομίας και ο πόλος σταθερότητας στην Ευρώπη και έχει την πρόθεση να θέσει αυτή την ισχύ και αυτήν τη σταθερότητα στην υπηρεσία της Ευρώπης» είπε η Μέρκελ.

«Αλλά, σε αυτή την συγκυρία, όλα τα πακέτα βοήθειας θα πέσουν στο κενό, εάν υπερτιμήσουμε τις δυνάμεις της Γερμανίας» προειδοποίησε.

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που οφείλει να καταβάλει προσπάθειες, φέρνοντας προ των ευθυνών τους και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας των 20.

«Ολοι πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων χρεών» είπε απευθυνόμενη κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων το εξαιρετικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα επικρίνει συχνά.

«Η ευρωζώνη δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει την ευθύνη της ανάπτυξης. Ολοι οι εταίροι οφείλουν να καταβάλουν προσπάθειες» είπε.

Πηγή:epikaira.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *