Σκληρά μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης

Σκληρά μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης

Μια σειρά από ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη αναμένεται να επιβάλλει η ΕΕ, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Η νέα, εξαιρετικά περιοριστική πολιτική στις κινήσεις των προσφύγων, φαίνεται πως επηρεάζεται άμεσα από την επιρροή των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν ξανά οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν.

Τα μέτρα που ζητά η Γαλλία στοχεύουν στο να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια «δυνατότητα αντίδρασης» σε κρίσεις που προκαλούνται από τα κύματα μετανάστευσης, όπως δήλωσε ο Λοράν Βοκιέ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το πλέον αμφιλεγόμενο από τα ζητήματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είναι η πιθανότητα να αρχίσουν ξανά οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν είναι πια σε θέση να ελέγξει τα εξωτερικά του σύνορα.

«Η Γαλλία πιέζει, αλλά πολλοί από τους εταίρους της διατυπώνουν επιφυλάξεις», καθώς «αυτή η πιθανότητα ενέχει τον κίνδυνο να παραβιαστεί η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας» προσώπων, όωπς σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το σχέδιο της κοινής διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, το οποίο μπορεί να εγκριθεί εντός της ημέρας, προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι «εξαιρετικού χαρακτήρα», σε περίπτωση «μιας κατάστασης αληθινά κρίσιμης», περιορισμένης διάρκειας και μετά από κοινή εκτίμηση της βασιμότητάς της.

Ωστόσο, η απαίτηση της Γαλλίας προκαλεί εκ των πραγμάτων ένα ορισμένο κλίμα εχθρότητας, καθώς κάνει σαφές ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά την δυνατότητα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ελέγχουν τα κοινά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία και τις χώρες της βόρειας Αφρικής.

Την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα ζητήματα ασφάλειας προτάσσονται όπως υπαγορεύουν η ακροδεξιά και λαϊκιστικά κινήματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξέφρασε εχθές η Επίτροπος αρμόδια για το Άσυλο και την Μετανάστευση, Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Από την πλευρά του, ο Σέρτζιο Καρέρα, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Όλες οι άλλες προβληματικές, όπως τα δικαιώματα των μεταναστών, η προστασία των αιτούμενων άσυλο και η αλληλεγγύη πολύ απέχουν από το να έχουν επιλυθεί».

Το σύνολο των αιτημάτων της κ. Μάλμστρεμ για τα ζητήματα του ασύλου, έχει απορρίψει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 6 Απριλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Το Παρίσι ζήτησε επίσης μέτρα για να περιοριστεί ο αριθμός όσων λαμβάνουν άσυλο και να τιμωρούνται όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα αυτό χωρίς να το δικαιούνται.

Όπως υποστήριξε ο Βοκιέ, «δεν τίθεται θέμα κατασκευής ενός οχυρού» στην Ευρώπη, «όμως οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη διότι δεν παρέχει εγγυήσεις για την ικανότητά της να αντιδράσει σε περίπτωση κρίσης» που θα προκληθεί από μια μαζική είσοδο προσφύγων.

Η Μάλμστρεμ από την πλευρά της υπογράμμισε με χθεσινές δηλώσεις της πως «οι πολιτικοί ηγέτες παντού στην Ευρώπη έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τις βιαιότητες στη Συρία, στην Λιβύη, στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων και ειδικά όταν πρέπει να κινητοποιηθούν σχετικά με την άφιξη παιδιών, γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη –από αυτές ή άλλες χώρες– που ζητούν προστασία και μια καλύτερη ζωή. . . γίνονται ξαφνικά πολύ απρόθυμοι να προσφέρουν υποστήριξη. Οι λέξεις δεν αξίζουν τίποτε εάν δεν συνοδεύονται από πράξεις».

Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν το θέμα δείχνοντας «ανθρωπιά» και υπογράμμισε πως απειλούνται οι «αξίες της ανοχής, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού» στην Ευρώπη.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *