Χαμένοι στη Μεσόγειο περισσότεροι από 1.400 μετανάστες

Χαμένοι στη Μεσόγειο περισσότεροι από 1.400 μετανάστες

Στη Μεσόγειο έχουν πνιγεί περισσότεροι από 1.400 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που εγκατέλειψαν χώρες της Βόρειας Αφρικής με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, τονίζοντας ακόμη πως είναι σαφές λάθος της Ευρώπης όταν ασχολείται περισσότερο με το να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της παρά με το να σώσει τις ζωές τους.

Κάνοντας λόγο για το δράμα των προσφύγων, που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, προσπαθώντας να φθάσουν με ψαρόβαρκες και ακατάλληλα πλοιάρια στην Ευρώπη, ο Χάμαρμπεργκ εξήγησε πως από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή οι ψαρόβαρκες που τους μετέφεραν στην Ευρώπη ανατράπηκαν στη θάλασσα.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι διογκώνεται επικίνδυνα το φαινόμενο των ανθρώπων που προσπαθούν, με βάρκες κι άλλα πλοιάρια να φθάσουν στη νότια Ευρώπη, εξαιτίας του πολέμου στη Λιβύη και απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

«Μέχρι σήμερα, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν όλες τις ευθύνες τους και η σιωπή και η παθητικότητα τους δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή», επισήμανε και πρόσθεσε πως «Η Ευρώπη κάνει σαφώς λάθος όταν ασχολείται περισσότερο με το να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της παρά με το να σώσει τις ζωές τους».

Ακόμη, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «Σημειωματάριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως «Έχει παρέλθει ο καιρός που ο Καντάφι συνεργαζόταν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -με αντάλλαγμα βοήθεια και γενικές επενδύσεις-για να εμποδίσει ακόμα και τους πιο απελπισμένους από τους αιτούντες άσυλο, να φθάσουν στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη έχει ένα ρόλο να παίξει στην κρίση αυτή. Η βασική αρχή που επιβάλλει την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ταξιδεύουν στη θάλασσα δεν εφαρμόζεται μόνο στους επιβάτες ενός πλοίου που βυθίζεται».

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *