Η κρίση φέρνει μίνι-εργασίες στη Βρετανία

Η κρίση φέρνει μίνι-εργασίες στη Βρετανία

Ομάδα Συντηρητικών βουλευτών της Μεγάλης Βρετανίας προωθεί το γερμανικό μοντέλο των λεγόμενων «μίνι-εργασιών» (mini jobs), ως λύση για τη δημιουργία των πολυπόθητων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για συμβάσεις ελαστικής εργασίας, που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται χωρίς να πληρώνουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο ένα σταθερό συντελεστή που θα καλύπτει στοιχειωδώς συντάξεις και κοινωνικής ασφάλιση και ο μισθός τους θα ανέρχεται στα 400 ευρώ το μήνα ( περίπου 314 λίρες).

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται με περισσότερες από μια συμβάσεις με αφορολόγητο όριο τον μισθό των 400 ευρώ μηνιαίως. Από τα 400 μέχρι τα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν φόρους αναλογικής κλίμακας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο άρχισε να εφαρμόζεται περίπου πριν μία δεκαετία και θεωρείται από αρκετούς ένα από τα «κλειδιά» για τα αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά ανεργίας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Γερμανία.

Οι κριτικοί του γερμανικού μοντέλου υποαπασχόλησης, υποστηρίζουν ότι πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, έχουν εγκλωβιστεί στην χαμηλόμισθη εργασία, με ελάχιστες προοπτικές ανέλιξης. Επίσης συχνά οι εργασίες πλήρους απασχόλησης έχουν κατατμηθεί σε πολλές μικρές εργασίες ελαστικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα την μείωση των φορολογικών εισφορών.

Συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι είναι μια από τις λύσεις που μελετά το υπουργείο οικονομικών για να αντιμετωπίσει την ανεργία.«Ο υπουργός υποστηρίζει την συγκεκριμένη ιδέα. Θα εξετάσουμε κάθε εναλλακτική λύση.» δήλωσε.

Παρόλα αυτά ο γραμματέας του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομιών και Δεξιοτήτων και βετεράνος πολιτικός των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών, Βινς Κέιμπλ, δήλωσε: «Η πρόταση αυτή είναι μια γερμανική λύση ειδικά σχεδιασμένη για την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων της γερμανικής αγοράς εργασίας, με αφορμή την σχετικά υψηλή φορολόγηση της εργασίας. Ομως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετική».

Αυτή τη στιγμή, οι βρετανοί εργαζόμενοι μπορούν να έχουν απολαβές 8.105 λίρες ετησίως (675 λίρες μηνιαίως) χωρίς να φορολογούνται.

Πηγή:tovima.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *