Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Βρετανία να επιλέξει με δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως αν μεταφερθούν πάρα πολλές εξουσίες στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Η συζήτηση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ήταν κάποτε τραβηγμένη, όμως η κρίση στην ευρωζώνη και η προοπτική η νομισματική ένωση να προχωρήσει σε μια στενότερη πολιτική ένωση έχουν πείσει κάποιους ανώτερους βρετανούς πολιτικούς ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουν μια νέα σχέση με τις Βρυξέλλες.
«Αν μεταφερθούν και άλλες εξουσίες στην ΕΕ τότε θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατικής της νομιμότητα. Η Βρετανία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό γιατί χρειαζόμαστε μια ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών. Οι άνθρωποι δεν θα συμφωνήσουν με την κατάργηση του έθνους κράτους».
Για την Μεγάλη Βρετανία, ο Μπλερ δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να φύγει από την ΕΕ.
«Η Βρετανία είναι έντονα επηρασμένη από αυτό που συμβαίνει στην Ευρωζώνη. Φυσικά, οι Βρετανοί δεν μπορούν αυτήν την στιγμή να λάβουν οποιαδήποτε δέσμευση. Αλλα είναι εμφανές ότι στο τέλος θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη πολιτική αλλαγή στην ΕΕ. Και αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι οι Βρετανοί ίσως επιπλέξουν δημοψήφισμα για την έγκριση μίας τέτοιας διαδικασίας», υποστήριξε ο Μπλερ.
Ο Τόνι Μπλερ άσκησε κριτική στην πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ για μικρά βήματα προς μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει επιδείξει πολύ θάρρος.
«Ο στρατηγικός στόχος είναι ο εξής: Χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων. Αλλά από την άποψη τακτικής προκύπτει το ερώτημα: είναι λογικό να θέλουμε να πάμε βήμα – βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση με κίνδυνο, τα βήματα αυτά να μην είναι τόσο σωστά και το τίμημα της διάσωσης να αυξάνεται συνεχώς – ή να τα κάνει κάποιος όλα μονομιάς;» ανέφερε ο Μπλερ.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αμέσως αμέσως τρία προβλήματα. Ενα πρόβλημα φερεγγυότητας, ένα πρόβλημα ρευστότητας και ένα πρόβλημα ανάπτυξης. Οπως ακριβώς οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, νερό οξυγόνο ταυτοχρόνως, σημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν απομονωμένα, αλλά στο σύνολό τους. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα λαμβάνονται πάντα μα πάντα καθυστερημένα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Πηγή:ethnos.gr