Λισαβόνα: Διαδηλωτές κόντρα στα νέα μέτρα

Λισαβόνα: Διαδηλωτές κόντρα στα νέα μέτρα

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους έξω από το προεδρικό μέγαρο της Λισαβόνας το απόγευμα της Παρασκευής την ώρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

«Κλέφτες, κλέφτες» φώναζαν οι διαδηλωτές στρέφοντας την οργή τους κατά του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου, παρόλο που νωρίτερα είχε δηλώσει ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα «ακούσει το έθνος», υπαινισσόμενος ότι θα περιορίσει τα επερχόμενα νέα μέτρα που έχουν πυροδοτήσει κύμα οργής.

Οι Πορτογάλοι βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους «απαντώντας» στην αναγγελία αυξήσεων από το ερχόμενο έτος στις κρατήσεις για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν» τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν πίσω από τις κινητοποιήσεις που έβγαλαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.

Πάνω από 11.500 άνθρωποι είχαν δηλώσει μέσω Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «βούλησή τους για αλλαγή».

«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης» τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».

Μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων που έφραζαν την είσοδό του.

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους -ένα συμβουλευτικό όργανο που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες- για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διέρχεται σοβαρή δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχει κορυφωθεί.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *