Λαμπεντούζα: Τραγωδία με ναυαγούς μετανάστες

Λαμπεντούζα: Τραγωδία με ναυαγούς μετανάστες

Πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες από τη Σομαλία και την Ερυθραία που είχαν διαφύγει από τη Λιβύη βυθίστηκε στα ανοιχτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα. Αγνοείται η τύχη περισσότερων από 200 μεταναστών και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν βρει τραγικό θάνατο από πνιγμό. Μόλις 51 είναι οι διασωθέντες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία εμποδίζεται όμως από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, ναυάγησε στις 05:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), 39 μίλια νοτίως της Λαμπεντούζα.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει στο δικτυακό της τόπο ότι στο πλοίο βρίσκονταν 300, ίσως και περισσότεροι μετανάστες κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία.

Οι επιζώντες του ναυαγίου είναι μόλις 51 -48 διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή και τρεις από ένα ψαροκάικο. Οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί και άλλοι μετανάστες είναι ελάχιστες.

Έως αργά το μεσημέρι είχαν περισυλλεγεί οι σοροί 20 ανθρώπων.

Οι προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των μεταναστών, στις οποίες μετέχουν τρία σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος από τη Μάλτα, παρεμποδίζονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και από την τρικυμιώδη θάλασσα.

Τις τελευταίες 12 ώρες έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα με άλλα πλοιάρια 350 μετανάστες, ενώ συνολικά στο νησί βρίσκονται σήμερα περίπου 1.500 μετανάστες μετά την επιχείρηση μεταφοράς τους στην ενδοχώρα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *