Λίστα Παλαιστινίων προς αποφυλάκιση

Λίστα Παλαιστινίων προς αποφυλάκιση

Τα ονόματα των πρώτων Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς δημοσιοποίησε το Ισραήλ, επιλέγοντας τους 477 κρατουμένους που θα αφήσει ελεύθερους σε «αντάλλαγμα» για τον δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, αιχμαλώτου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όσοι αντιτίθενται στην αποφυλάκιση συγκεκριμένων κρατουμένων έχουν διορία δύο ημερών για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Το πρώτα «κύμα» αποφυλακίσεων αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ σε μεταγενέστερη φάση προβλέπεται η αποφυλάκιση επιπλέον 550 κρατουμένων.

Στη λίστα των 477 περιλαμβάνονται αρκετοί που έχουν καταδικαστεί για συνέργεια σε βομβιστικές επιθέσεις, και πρόκειται να σταλούν είτε στη Λωρίδα της Γάζας ή να εξοριστούν.

Ανάμεσά στους πιο «διάσημους» κρατούμενους που πρόκειται να αποφυλακιστούν είναι η Αχλάμ Ταμίμι, που εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό σταθμό μέχρι να «στρατολογηθεί» στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Είχε καταδικαστεί σε 16 φορές ισόβια για συνέργεια σε βομβιστικές επιθέσεις.

Ο δεκανέας Σαλίτ είχε πέσει στα χέρια της Χαμάς το 2006, σε ηλικία 19 ετών. Η αιχμαλωσία του ήταν ένα επιπλέον αγκάθι στις σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων, που ξεκινούσαν και διέκοπταν επί τούτου διαβουλεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες για την απελευθέρωση του Σαλίτ βλέπει θετικά μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης, παρά το «μελανό» σημείο της απελευθέρωσης εκατοντάδων Παλαιστινίων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *