Την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Κύπρος

Την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Κύπρος

Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, η Κύπρος.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε την ανάληψη της προεδρίας ως μια από τις ιστορικότερες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα θα βρίσκεται για έξι μήνες στο επίκεντρο της προσοχής και τόνισε μια επιτυχημένη προεδρία θα αναβαθμίσει το κύρος της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα.

Ερωτηθείς αν η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης έχει επηρεάσει την κυπριακή προεδρία, απάντησε ότι ουδείς Ευρωπαίος εταίρος έθεσε παρόμοιο ζήτημα.

Βασικές προκλήσεις της Κυπριακής προεδρίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020 και η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να πείσουμε όλους τους θεσμούς, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, ότι «πάνω απ΄όλα είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές».

Είναι η στιγμή, υπογράμμισε, που η Κύπρος «μπαίνει στα βαθειά νερά» και για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με απόλυτη υπερηφάνια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της ανάγκης για απτά αποτελέσματα για τον τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *