Η κρίση στη Λιβύη, χτυπά τους φτωχούς λαούς σε όλον τον κόσμο

Η κρίση στη Λιβύη, χτυπά τους φτωχούς λαούς σε όλον τον κόσμο

Η ανθρωπιστική κρίση της Λιβύης αρχίζει να επηρεάζει διάφορους λαούς, τόνισε χθες (28 Φεβρουαρίου) η Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Kristalina Georgieva, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου έχουν γίνει ήδη αισθητές στον τομέα των τροφίμων και απειλεί να οδηγήσει σε «πείνα» εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι τιμές των βασικών τροφίμων άρχισαν να εκτοξεύονται στα ύψη στη Λιβύη, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Καντάφι συνεχίζονται. (Δείτε ιστορικό).

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η αλυσίδα προμήθειας τροφίμων της Λιβύης βρίσκεται σε «κίνδυνο κατάρρευσης», κυρίως στην ανατολική πλευρά της χώρας που ελέγχεται από τους αντιπάλους του Καντάφι.

Ερωτηθείσα από το EurActiv για το εάν η ΕΕ έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην διογκούμενη κρίση τροφίμων στην ανατολική Λιβύη, η Επίτροπος τόνισε ότι η πρώτη πρόκληση είναι η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

«Φυσικά και θα αυξήσουμε τη βοήθειά μας», υπογράμμισε η Επίτροπος. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί ποιος χρειάζεται βοήθεια, καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι πενιχρές.

«Δεν ανησυχώ μόνο για τους Λίβυους», πρόσθεσε η Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί επίσης για τις φτωχές χώρες του πλανήτη που θα υποστούν πλήγμα από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

«Προσευχόμαστε για το καλύτερα, προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα»

«Μόλις 18 μήνες πριν, λέγαμε ότι μειώθηκαν οι άνθρωποι που πάνε στα κρεβάτια τους πεινασμένοι. Φθάσαμε κάτω από 900,000, πέσαμε κάτω από 880,000 και σήμερα λέμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί πάλι πάνω από 1 εκατομμύριο», τονίζει η Georgieva.

«Πόσο ακριβώς, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δείξουν», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια ανέφερε ως παράδειγμα την συνεχή χειροτέρευση της κατάστασης στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου περισσότεροι από 25,000 μετέβησαν στη Λιβερία σε λίγες ημέρες.

Η Επίτροπος επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν τη συνήθεια «να προσεύχονται για το καλύτερο, αλλά να προετοιμάζονται για τα χειρότερα».

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η αυξανόμενη ανασφάλεια εντός της χώρας, με τους πολίτες να συγκρούονται μεταξύ τους. Η μάχη της Τρίπολης είναι αυτή που μας ανησυχεί», επέμεινε.

Σε ερώτηση για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι για την ώρα η κατάσταση δεν απαιτεί τέτοιου είδους εμπλοκή, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη.

650 Ευρωπαίοι πολίτες ακόμη στη Λιβύη

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους 10,000 Ευρωπαίους πολίτες στη Λιβύη έχουν ήδη επαναπατριστεί, τονίζει η Georgieva. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν ακόμη 650 Ευρωπαίοι στη Λιβύη. Είπε ότι αναζητούνται τρόποι διαφυγής αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτοί βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και ο επαναπατρισμός τους θεωρείται δύσκολος.

Η Επίτροπος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Λιβύη ως «δύσκολη προς αξιολόγηση», καθώς η παρουσία των ΗΕ στην περιοχή πριν το ξέσπασμα της κρίσης ήταν περιορισμένη ενώ παράλληλα οι διεθνείς ΜΚΟ ήταν πρακτικά απούσες.

Περίπου 100,000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή της κρίσης. Ο αριθμός των θυμάτων είναι «σίγουρα πάνω από 1,000», τονίζει η Georgieva.

Όταν της ζητήθηκε μια εκτίμηση για τον πιθανό αριθμό προσφύγων από τη Λιβύη, είπε ότι σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση. Υπάρχουν 1,5 εκ αλλοδαποί στη Λιβύη και είναι πιθανό οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα ή θα την εγκαταλείψουν με ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η πίεση στα σύνορα Τυνησία και Αιγύπτου αυξάνεται.

Η Georgieva επεσήμανε ότι εγκρίθηκαν 3εκ ευρώ προς βοήθεια στη Λιβύη, κυρίως για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίσης για βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα Τυνησίας και Αιγύπτου.

Πηγή:euractiv.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *