Καναδάς: Αιματηρή επίθεση σε πολιτική συγκέντρωση

Καναδάς: Αιματηρή επίθεση σε πολιτική συγκέντρωση

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος την ώρα που η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του Κεμπέκ Πολίν Μαρουά εκφωνούσε την επινίκια ομιλία της στην αίθουσα του θεάτρου Metropolis στο κέντρο του Μόντρεαλ, ύστερα από τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης, περίπου 50 ετών, συνελήφθη. Νωρίτερα έβαλε φωτιά στην πίσω πλευρά του κτiρίου.

Η επικεφαλής του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ απομακρύνθηκε από άνδρες της ασφάλειας τη στιγμή της επίθεσης από τη σκηνή, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε για να ολοκληρώσει την ομιλία της.

Το περιστατικό είναι σπάνιο για τα δεδομένα του Καναδά όπου τα ποσοστά των επιθέσεων με όπλα είναι σχετικά χαμηλά και οι πολιτικοί συνήθως κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RDI μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν μεγαλόσωμο άνδρα με μια καραμπίνα ντυμένο στα μαύρα. Ο δράστης ακούγεται να φωνάζει στα γαλλικά τη φράση «Οι Αγγλοι ξυπνάνε».

Η Μαρουά ηγείται του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, το οποίο επιδιώκει την αυτονομία της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ.

Η Μαρουά έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την νομοθεσία που διασφαλίζει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας, γεγονός που προβληματίζει ορισμένα μέλη της αγγλόφωνης κοινότητας.

Το κόμμα της κέρδισε χθες οριακά στις εκλογές στο Κεμπέκ και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, επιστρέφοντας έτσι στην εξουσία ύστερα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Πηγή:thepressproject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *